Papirüs’ün 17. sayısı çıktı. Dergi bu sayısında günümüzün en önemli edebiyatçılarının ilk eserlerinin yayımlandığı Yelken dergisinin 1957-1964 dönemini inceliyor. Döneminde kendisini fikir ve sanat dergisi olarak tanımlayan Yelken, “60 Kuşağı’nın Dergisi” başlığıyla Papirüs dergisinin tüm sayfalarını dolduruyor.

1960’lı yılların ilk yarısında Yelken’de çok sayıda şiiri ve çevirisi yayımlanmış genç “Yelken Şairleri” ile yapılan söyleşiler, inceleme yazıları aradan geçen onlarca yılı günümüz okuruna taşıyor. Yelken’in ilk sayılarına biçim ve içerik kazandıran Bedri Rahmi Eyüboğlu, Sabahattin Eyüboğlu ile daha sonra dergi yönetimini üstlenen Şükran Kurdakul ve genç Yelkenciler üzerine yapılan bu çalışmalar bir çeşit edebiyat kazısı niteliği taşıyor.

YELKEN DERGİSİNİN HİKAYESİ VE EDEBİ ROTASI

NEYYA - Nükhet Eren Yaratıcı Yazarlık Atölyesi’nin gerçekleştirdiği, Türk Edebiyatına yönelik ikinci geniş kapsamlı çalışma, Mahmut Yesari’den (1895-1945) sonra, Yelken dergisi üzerine oldu. Papirüs’ün 17. sayısında, Yelken dergisinde eserleri yayınlanan on altı yazar ve şair yer alıyor. Karadeniz’i tanıtmak amacıyla yola çıkan Yelken dergisinin hikayesini, siyasi ve edebi rotasını, ilerleyen yıllardaki değişimleri, savrulmaları içeren yolculuğunu Nükhet Eren aktarıyor.

Yelken’e dair bir diğer söyleşi ise 2016 yılı Behçet Necatigil ödülünün sahibi Egemen Berköz’le. Yelken çalışmasının yol göstericisi, edebiyatımızın “muhterem”i Eray Canberk, güncel edebiyatı yakından izleyen aktaran Güven Turan da söyleşiler arasında. Yelken’in sahibi Rüknettin Resuloğlu’nun yakın arkadaşı, şairlerin ressam, ressamların şair olarak seslendikleri Bedri Rahmi Eyüboğlu üzerine öğrencisi Aydın Ayan’la yapılan söyleşiler de derginin dosyasının kaçırılmaması gereken konularından.


Yelken’deki şiir ve çevirileriyle hepimizin hayranlığını kazanan tiyatrocu şair Oben Güney’i Ayşen Özkaya ve Zafer Diper, yazılarıyla anlatıyor.

Edebiyat kuramı üzerine yazıları kadar çevirileriyle de Yelken sayfalarını zenginleştiren Sabahattin Eyüboğlu yazısı ise Özel Atay’a ait.

(Evrensel)

Kaynak: Birgun.net