Suriye’de yaklaşık bir yıldır IŞİD’in elinde bulunan antik kent Palmira’da Suriye ordusunun kentin tamamını geri almak için büyük bir saldırı başlattığı ve bu sabah şiddetli çatışmalar yaşandığı bildirildi

Suriye’deki RİA Novosti muhabiri, dün Palmira Kalesi’ni geri alan Suriye ordusu ve beraberindeki milis güçlerin Palmira’nın tamamını IŞİD’den kurtarmak için operasyonlara hız verdiğini aktardı.

Palmira’da tarihi alanlar dışındaki tüm bölgelerde şiddetli çatışmalar yaşandığı ve Suriye ordusunun kentin tamamını kurtarmaya çok yakın olduğu belirtiliyor.

'SURİYE ORDUSU SAYESİNDE, TARİHİ ESERLER ÇATIŞMALARDA ZARAR GÖRMEDİ'

Sputnik’e konuşan Suriye Tarihi Eserler ve Müzeler Müdürlüğü Başkanı Mamun Abdülkerim, Suriye ordusunun profesyonelliği sayesinde Palmira’daki birçok önemli tarihi eserin çatışmalarda zarar görmediğini belirtti.

'RESTORASYON ÇALIŞMALARI NİSANDA BAŞLAYACAK'

Abdülkerim, RIA Novosti’ye yaptığı açıklamada da, “Nisan ayında şehir tamamen güvende olduğu zaman restorasyon çalışmalarına başlayacağımızı düşünüyorum. Uzmanlar durumu inceleyecek, hasarı değerlendirecek” dedi.

Uzmanların kararlı bir şekilde iki tapınak ile Zafer Takı ve kule mezarlarını restore etme niyetinde olduğunu belirten Abdülkerim, “Bu çalışmalarımızda uluslararası kurallara uyacağız. UNESCO ile işbirliği yapacağız, zira Palmira bu örgütün denetiminde” diye konuştu.

Rossiya 24 televizyonu, aylar sonra ilk defa Palmira’nın son halinin videosunu yayınlamıştı. Videoda, UNESCO'nun Dünya Mirası listesinde yer alan ve son bir yıldır IŞİD'in elinde olan antik kentte yaşanan hasar görülüyor.

Kaynak: Birgun.net