CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Anayasa Mahkemesi'nin kararına yönelik açıklamalarını ikinci 28 Şubat darbesi olarak nitelendirdiklerini söyledi. "Bugün Cumhurbaşkanı'nın ağzından ikinci 28 Şubat darbesini, muhtırasını duymuş durumdayız." diyen Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yüksek yargıya had bildirdiğini ve yargıya balans ayarı yapmaya yeltendiğini kaydetti. Özel, "28 Şubat artık sadece demokrasiye balans ayarı yapanlarla değil, adalete ve yargıya balans ayarı yapmaya çalışan Recep Tayyip Erdoğan ile anılacaktır." ifadelerini kullandı.

Özgür Özel, Meclis'te basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül'ü tahliye eden Anayasa Mahkemesi'nin hak ihlali kararına yönelik, "Sadece sessiz kalırım o kadar ama onu kabul etmek zorunda değilim. Verdiği karara da uymuyorum, saygı da duymuyorum." açıklamasını eleştiren Özel, 28 Şubat'ın bundan sonraki dönemlerde bu kez de bir Cumhurbaşkanı eliyle yargıya yapılan bir darbe olarak anılacağını ifade etti.

"Bugün Cumhurbaşkanı'nın ağzından ikinci 28 Şubat darbesini, muhtırasını duymuş durumdayız." diyen Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yüksek yargıya had bildirdiğini ve yargıya balans ayarı yapmaya yeltendiğini kaydetti. 28 Şubatçıların hükümete, yürütmeye ve yasamaya had bildirdiklerine dikkat çeken Özel, Erdoğan'ın ülkenin en üst yargı merci olan Anayasa Mahkemesi'ne had bildirmekte olduğunu vurguladı.

28 Şubatçıların "demokrasiye balans ayarı yapıyoruz" diye alaycı tavırlar takındıklarını anlatan Özel, "Sayın Cumhurbaşkanı yargıya balans ayarı yapmaya kalkmıştır. O gün askerler ellerindeki yetkiyi ve gücü kullanarak ülkeye istikamet vermeye çalıştılar. Bugün Cumhurbaşkanı elindeki gücü, yetkiyi ve Anayasa'nın kendisi için ortaya koymuş olduğu sorumsuzluk halinden yararlanmak suretiyle bu kez yargıya yön vermeye, had bildirmeye, onu etki altına almaya, ona talimat vermeye çalıştı. Bu Anayasa bugün ayaklar altındadır. Cumhurbaşkanı sorumsuzluk halini suistimal etmektedir." diye konuştu.

"ANAYASA'YI, KUVVETLER AYRILIĞINI AYAKLAR ALTINA ALMIŞTIR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Şimdi yola çıkıyorum; bundan sonra ortalık biraz çalkalanabilir, biraz daha karışabilir." sözlerini hatırlatan Özel, şöyle devam etti: "Haftaya yerel mahkemenin verdiği serbest bırakma kararına, Anayasa Mahkemesi'nin hak ihlali kararından kendisine tebliğ edilmesinden sonra doğal olarak vermesi gereken serbest bırakma kararına itiraz görüşülecek. Ve Cumhurbaşkanı, diyor ki alt mahkeme serbest bırakmamalıydı, kararında direnmeliydi diyor. Bu gelecek haftaki itirazın görüşülmesi sırasında da kararı verecek olanlara da doğrudan bir talimat, Anayasa'nın 138. maddesine açıkça aykırı olarak... Burdaki ifadeler tavsiyenin üstündedir; telkinin çok ilerisindedir. Burdaki ifadeler talimat boyutundadır. 'Ben Cumhurbaşkanı olarak bunu kabul etmiyorum ve uymayacağım' diyerek başta Anayasa'yı, kuvvetler ayrılığını ayaklar altına almıştır. Biz Sayın Cumhurbaşkanı'nın bu ifadelerini reddediyoruz; tanımıyoruz ve Recep Tayyip Erdoğan'ın bu açıklamalarına uymuyor ve bu açıklamalarını ikinci 28 Şubat darbesi olarak nitelendiriyoruz. Bununla meşru zeminde mücadele etmeye, yargı bağımsızlığını Cumhurbaşkanı'na karşı korumaya, kuvvetler ayrılığını Cumhurbaşkanı'na karşı korumaya, Anayasa'ya karşı yapmaya çalıştığı bu darbeye direnmeye devam edeceğiz. 28 Şubat artık sadece demokrasiye balans ayarı yapanlarla değil, adalete ve yargıya balans ayarı yapmaya çalışan Recep Tayyip Erdoğan ile anılacaktır."

Kaynak: Birgun.net