ZEYNEP KURAY

Özgür Basın emekçileri kapatılan muhalif ve Radyo yayınlarının kapatılmasını ve baskılar esnasında gazetecilerin gözaltına alınmasını Galatasaray Meydanı’nda protesto etti. Çok sayıda siyasi parti, sendika, meslek örgütü ve sanatçının katıldığı eylemde, özgür basının susmayacağı vurgulandı.

OHAL kararnameleri adı altında aralarında İMC Tv, TV 10, Hayatin Sesi, Özgür Radyo’nun yer aldığı muhalif televizyon ve radyoların kapatılması yüzlerce kişi tarafından protesto edildi. TV ve radyolara mühür basıldıktan saatler sonra Galatasaray Meydanı’na akın eden özgür basın emekçileri, muhalif basının susmayacağını haykırdılar. İMC, Hayatin Sesi, TV 10 dövizleri ellerinde polisin abluka altına aldığı meydana gelen özgür basın emekçileri, tek sesli diktaya boyun eğmeyeceklerini vurguladılar. HDP Milletvekili Erdal Ataş, HDP İstanbul İl Örgütü Eşbaşkanı Doğan Erbaş, CHP Beyoğlu İlçe Başkanı Bekir Özcan’ın destek için hazır bulunduğu eyleme, sosyalist örgütler, sendikalar, meslek örgütleri de katıldı. “TV’me radyoma dokunma” yazılı pankartını ve “ Tek sese biat etmeyeceğiz”, “ OHAL kalksın, KHK’ler iptal edilsin pankartını açan basın emekçiler hep bir ağızdan, “ Özgür basın susturulamaz”, “ Faşizme karşı omuz omuza”, “Yılgınlık yok İMC var”, “ Hayatin sesi susturulamaz”, “ Susma sustukça sıra sana gelecek”, “ Haber alma hakkımız engellenemez”, “ Birleşe birleşe kazanacağız” sloganlarını attı.

‘MÜHÜR HALKIN SESİNE VURULMUŞTUR!’

Eylemde ilk sözü alan Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Uğur Güç, hiçbir darbenin ve OHAL ‘nin demokrasilerin önüne geçemeyeceğini vurguladı. AKP hükümetinin gazeteciliği bitirmeye çalıştığına dikkat çeken Güç, “ Bugün Alevilerin, Kürtlerin, emekçilerin, ezilenlerin sesi olan radyoları ve televizyonları kapatıyor, hep birlikte buna karşı durmak zorundayız” dedi. TV kanalarının ve radyolara kapısına vurulan mühürlerin halkın sesine vurulduğuna işaret eden Güç, hükümetin gerçeklerin ortaya çıkmasını hiçbir zaman engelleyemeyeceğini kaydetti. Güç, gerçekleri halka ulaştırmak için mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.

BUGÜN , BASIN TARİHİN EN KARANLIK GÜNÜ !

DİSK Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren, “Bu ülkede basın hep baskı altında Sınırsız gazeteci katledildi, gazeteler bombalandı, gazeteciler tutuklandı ancak hiçbir dönem bu dönem kadar baskı altında olmadık” diyerek sözlerine başladı. Özellikle son bir yıldır gazetecilerin üzerindeki baskıların darbe girişimi sonrası hard safhaya ulaştığına işaret eden Eren, “ Darbe ile mücadele dediler 3 bin üzerindeki meslektaşımızı işsiz bıraktılar, Özgür Gündem’i özel harekat polisleri eşliğinde bastılar, şu anda hapishanelerdeki gazeteci sayısı 100’ü geçti. Ama bir kalemle 23 muhalif yayın organının kapatılması bu ülkenin basın tarihinin en karanlık günüdür ” diye konuştu. Yine haber yaparak, gerçekleri kamuoyuna ulaştırarak , dayanışarak bu karanlığı hep birlikte yırtacaklarını vurgulayan Eren, “ Bu ülke bizim haberlerimiz sayesinde demokratikleşecek” dedi. Eren , muhalif basına yapılan bu topyekun saldırı karşısında susan basın yayınlarına da ,“ Dün özgür basına “terörist” diyenler bugün “terörist” suçlamasıyla hapishanede . Siz sustukça sıra size de gelecek” diyerek tepki gösterdi.

‘BİN GİDECEĞİZ, BİZ GELECEĞİZ !’

Hayatin Sesi Arif Koşar, “Bizi susturamazlar, gerçekler olduğu sürece gerçekleri iktidarın gözüne ve halkın bilgisine sunacak gazeteciler hep var olacak” diyerek özgür basının yılmayacağını, susmayacağını vurguladı. Muhalif TV ve radyoların kapatılmasına kılıf olarak , darbecileri cezalandırmak, Milli Güvenlik gerekçe gösterildiğini hatırlatan Koşar, esas darbenin bugün yapıldığını söyledi. Esas Milli Güvenliği tehdit edenin bizzat tarikatları besleyen ne istediyseler veren AKP iktidarı ve Saray olduğunu vurgulayan Koşar, 23 TV ve radyonun Kürt, Alevi, işçi ve emekçilerin sesi olmasından ötürü kapatıldığını belirti. Koşar, “ Biz yılmayacağız, susmayacağız, bir gideceğiz, bin geleceğiz” dedi.

HALKIN SESİ SUSTURULAMAZ !

İMC TV Yayın Yönetmeni Eyüp Burç, İMC’nin 5 yıl önce burjuva basının, "Tekçi, ırkçı, milliyetçi, militarist ve devletçi" yapısına karşı alternatif olmak için kurulduklarını söyledi. Kobanê'den Şengal'e, Cizre'den Diyarbakır'a, Soma'dan Artvin’e kadar ezilenlerin sesini dünyaya duyurduklarını hatırlatan Güç, darbe girişimi günü Meclis’te tek canlı yayın yapanın da İMC olduğuna dikkat çekti. Muhalif basın kapatılarak mutlak otorite kurulmak istendiğini hatırlatan Güç, "Direneceğiz, durmayacağız, katlanarak geleceğiz " dedi.

TV10 adına konuşan Veli Haydar Güleç, yaşananların ifade özgürlüğünün açıkça çiğnendiğine tanık olduklarını vurgulayarak , Türkiye'deki teklik politikasına "tek ses"in de eklendiğini söyledi. Güleç, "500 kanaldan tek ses çıkmasını istiyorlar o da muktedirin sesi. Ama halkın sesi, susturulamaz, tekleştirilemez" diye konuştu.

'SUSMADIK, SUSMAYACAĞIZ !’

Özgür Radyo adına konuşan Leyla Abay, 21 yıldır, tüm ezilenlerin sesini mikrofonlarından yükselttiklerini söyledi. Özgür Radyo'nun "Müzik kutusu olmayacağız" iddiasıyla yola çıktığını ve farklı ses ve yorumla ezilenlerde yana yayın yaptığını kaydeden Abay, defalarca kapatma cezası aldıklarını, çalışanlarının tutuklandığını ama hiçbir zaman susmadıklarını ve susmayacaklarını kaydetti.

HDP Milletvekili Erdal Ataş ise, saldırıların iktidarın çaresizliğinin göstergesi olduğunu belirterek, "Özgür basının daha özgür haberler yapacağı günler uzak değil" dedi.

Kaynak: Birgun.net