Fabrikalar, enerji santralları ve otomobillerden çıkan zehirli gazlar hem doğaya zarar veriyor hem dünya genelinde her yıl 5.5 milyon kişinin ölümüne neden oluyor. ABD’de yapılan araştırmaya göre, yılda 5.5 milyon kişi hava kirliliği nedeniyle ölüyor. Ölümlerin çoğu Çin ve Hindistan gibi ekonomisi hızlı gelişen ülkelerde yaşanıyor. Hava kirliliğinin başlıca nedeni enerji santralları, fabrikalar, kara taşıtlarının egzozları ve kömür tüketimi olarak açıklandı. Pekin ve Yeni Delhi’de bir metreküpte 300 mikrogram zararlı partikülün bulunduğu açıklanırken, bu konuda normal değerin 25 ila 35 mikrogram arasında olduğu açıklandı.

RAKAMLAR KORKUNÇ
Araştırmaya göre hava kirliliği, obezite, alkol ve uyuşturucu bağımlılığı, besin yetmezliği gibi durumlardan daha çok ölüme neden oluyor. Kirli havanın kalp hastalıkları, inme ve kanser gibi hastalıklara neden olduğu vurgulandı. Çin’de yılda 1.6 milyon kişinin hava kirliliğiyle bağlantılı öldüğü açıklanırken, Hindistan’da bu rakamın 1.3 milyon olduğu belirtildi.

TÜRKİYE'DE 29 BİN!
Türk Toraks Derneği Çukurova Şubesi'nin ev sahipliğinde gerçekleşen ‘Hava Kirliliği ve Hekimler Sempozyumu’nrda konuşan Mersin Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sibel Atış Naycı, iç ve dış ortam hava kirliliğinin dünya çapında doğrudan 7 milyon ölüme yol açtığını belirtti.


Türkiye'de ise doğrudan hava kirliliğine bağlı ölüm sayısı 29 bin civarında. Atış'ın verdiği bilgilere göre bilimsel çalışmalara göre hava kirliliğindeki her artış, ölüm ve hastalığa yakalanma oranı artırıyor. Çukurova Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Kocabaş, yapılan bir araştırmaya göre toplumun en fakir kesimlerinin, zenginlere göre 6 kat daha kirli havada yaşamak zorunda kaldığına dikkat çekiyor.

Kaynak: Birgun.net