İstanbul'da bindiği otobüste Ayşegül Terzi'ye saldırı nedeniyle 4 ayrı suçlamadan 9 yıla kadar hapsi istenen Abdullah Çakıroğlu'nun olay esnasında "Bunların kafasını koparmak lazım, ezmek lazım, bunlar otobüsü cünüp ettiler” dediği de iddianamede yer aldı.

4 ayrı suçlamadan 9 yıla kadar hapis

İstanbul'da otobüste Ayşegül Terzi'ye şort giydiği için saldıran ve darp eden Abdullah Çakıroğlu hakkında 4 ayrı suçtan 9 yıla kadar hapis cezası istemiyle dün dava açılmıştı. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede Çakıroğlu’nun "inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engellemek", "halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılamak", "kasten yaralama" ve "hakaret" suçlarından cezalandırılması istendi.

'Bunların kafasını koparmak lazım'

İddianamedeki tanık ifadelerine yer verilen Milliyet'in haberine göre, tanıklardan Mahir Kır, otobüste giderken şüpheli Çakıroğlu'nun bir anda kendi omzundan destek alarak karşı çaprazda oturan Ayşegül Terzi’ye tekme attığını anlattı. Tanık Kır'ın anlatımına göre, Çakıroğlu “Bunların kafasını koparmak lazım, ezmek lazım, bunlar otobüsü cünüp ettiler” diyerek otobüs şoförüne bağırdı. Bu sırada yolcular da müdahale etti ve saldırgan Çakıroğlu Şile yolunda Askeri Lojmanlar Mevkii’nde indirildi.

Saldırı gerekçesi: 'Manevi yönü ve ülkenin değerleri'

18 Eylül’de yakalanan saldırgan ifadesinde otobüsün arka koltuğunda otururken Terzi’yi gördüğünü anlatarak, saldırısının gerekçesini de şu sözlerle anlatmıştı: "Yaşadığımız ülkenin ve toplum değerlerinin ayak altına alındığını, bayan şahsın kendisi ve çevresinde bulunan insanlara giyiniş tarzı ile saygı göstermediğini düşündüm. Manevi yönüm ağır bastı. Bir anda koltuktan kalkarak yüzüne doğru bir tekme attım.”

Psikolojisini bahane gösterdi

Psikolojik sorunlar yaşadığını anlatan ve bunu saldırıya bahane göstermeye çalışan Çakıroğlu'nun ağabeyi de iddianamede yer alan tanık ifadesinde bunu destekleyen şeyler anlattı.

Savcı evrensel bildirgelere gönderme yaptı

Savcı Saadettin Ulusoy, iddianamede 1776 Amerikan Virginia Haklar Bildirisi, 1948 İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi, 1950 İnsan Hakları ve Temel Özgürlüklerin Korunmasına İlişkin Avrupa Sözleşmesi, 1971 Fransız İnsan Hakları Bildirisi ve TCK’nin ilgili maddelerine de atıflar yaptı. “Herkes düşünce, vicdan ve din özgürlüğüne sahiptir. Bu özgürlükleri açıklama, yayma ve bu özgürlükler kapsamında düşündüğü gibi yaşama hakkı bulunmaktadır” diyen savcı şu değerlendirmeyi yaptı: “Bu ulusal ve uluslararası belgelerden anlaşıldığı üzere herkesin düşünce, vicdan ve din özgürlüğüne sahip olduğu ve bu özgürlükler kapsamında olmak üzere düşündüğü gibi yaşama hakkı tartışmasızdır. Müşteki Terzi’nin giydiği kıyafet sebebiyle fiziki saldırıya uğraması özel yaşamına müdahale anlamını taşır.”

Kaynak: Birgun.net