ERK ACARER / [email protected]
@eacarer

Türkiye’nin cihatçı çetelerle birlikte sürdürdüğü Fırat Kalkanı Operasyonu'nda 2 asker daha hayatını kaybetti. Böylece 24 Ağustos tarihinden beri devam eden operasyonlarda, öldürülen asker sayısı 10’a yükseldi. Ne var ki hem Kilis-Elbeyli hem de sınırın karşı tarafından edindiğimiz bilgiler, yaşamını yitiren asker konusundaki ‘resmi rakamlar ve açıklamalar arasında çelişki olduğun ortaya koydu. Öte yandan sınır ve sınırın karşısından tarafımıza başka vahim iddialar da aktarıldı.

‘Resmi rakamlar gerçeği yansıtmıyor!’

Elbeyli’den aktarılanlar şöyle: “İç Anadolu bölgesi plakası taşıyan ambulanslar karşı taraftan buraya, günde en az 10-15 sefer yapıyor. Genelde 38 (Kayseri) ve 42 (Konya) plakalı ambulanslar görüyoruz. Bunlar, yaralı askerleri Antep’teki devlet hastanelerine taşınıyor. Kayseri ve Konya’dan ambulans getirilmesinin bir amacı var. Bölge halkının bilgi alması istenmiyor! Yaralanan ve yaşamını yitiren asker sayısının, resmi açıklamaların üzerinde olduğuna yönelik duyumlarımız var. Yaşamının yitirenlerden ‘asker olarak’ söz ediliyor. Ancak Fırat Kalkanı operasyonun henüz ilk günüde bir rütbelinin; yarbayın yaşamını yitirdiğini biliyoruz. Karkamış’tan çok sayıda helikopter inip kalkıyor. Hepsi, bölgede yaralanan subayları taşıyor. Rütbeli askerler Antep’teki özel bir hastaneye götürülüyor. Ayrıca ölen askerler sanki ÖSO’cu gibi gösteriliyor. ”

‘Hani bölge IŞİD’den temizlenmişti?’

Elbeyli’den edindiğimiz bilgiler, başka şüpheleri de beraberinde getiriyor. Yine resmi kaynakların açıklamalarına göre, Cerablus’tan Azez’e kadar olan bölgenin IŞİD’den temizlendiği söyleniyor. Oysa Elbeyli’den şunlar aktarılıp akabinde gerçekçi bir şekilde soruluyor: “Cerablus’tan Azez’e kadar olan bölge IŞİD’den arındırıldıysa, Çobanbey’e (Rai) yakın Elbeyli’ye bağlı Salhan köyünden bile nasıl olup da IŞİD’le çatışmaların devam ettiği anlaşılabiliyor?”

IŞİD yok edilemediyse sebebi ne?

Anlatılanlar çerçevesinde sorular bitmek bilmiyor: “Sadece sınırdaki Yalçın Nane karakolu’ndan bayramdan sonra atılan top mermisi 5 Çobanbey’i (Rai) yerle bir etmeye yeterdi. Fakat her ne nasıl oluyorsa IŞİD bir türlü yok edilemedi. Boş araziler dövülüyorsa bunun nedeni ne?”

Tedirginlik hâkim

Bölgedeki sorulara, Kilis ve Elbeyli’de devam eden büyük tedirginlik ekleniyor. Bayramdan önce hem Elbeyli hem de Kilis’e füze düştüğü biliniyor. Kilise atılan ve Şıh Mansur Türbesi’nin yakınlarındaki boş araziye düşen füzenin tedirginliği geçmiyor. Bölge halkı, “Maalesef her an bir yenisini bekliyoruz” diyor.

Suriye tarafı: Ölen IŞİD’ci görmedik

Öte yandan sınırın diğer tarafından da bilgi ediniyoruz. Türkiye’ye 2 kilometre uzaklıktaki Ayyaşe bölgesi, Elbeyli’nin doğusuna düşüyor. Ayyeşe, Çobanbey’in (Ria) ise kuzey doğusunda. Yöre halkından edindiklerimiz yine vahim bir içerik taşıyor. Tam olarak şunlar aktarılıyor: “Pek çok ölen ve gömülen ÖSO militanına tanık olduk. Fakat ölen bir tek IŞİD’ci bile görmedik.”

Bununla birlikte basında çıkan ‘cihatçılarla’ ilgili haberler de yalanlanıyor: “IŞİD ve henüz operasyonun ilk günü Ayyeşe ve köylerini ele geçiren ÖSO’nun birbirinden farkı yok. Cihatçılar köylülerin evlerini soyuyor. Üstelik IŞİD’den alınan yerler birkaç zaman sonra ya ÖSO’cular tarafından tekrar onlara devrediliyor ya da para karşılığında satılıyor.”

Kaynak: Birgun.net