RABİA YILMAZ
[email protected]
@rabiaylmaz

İstanbul Şişli'de bulunan Özel Referans Ortaokulu'nda düzenlenecek mezuniyet töreni için öğrencilere kıyafet sınırlaması getirildi. Okul Müdürü Yardımcısı Yunus Kutlu imzasıyla öğrenci velilerine gönderilen yazıda, ''Liseye İlk Adım Programı''na katılacak kız öğrencilerin yırtmaçlı ve diz üstünde etek giymemesinin yasak olduğu belirtildi.

Yönetmelik çerçevesinde bu kararın aldığının ifade edildiği yazıda, ''Çok açık yakalı gömlek, bluz veya elbise ile strech, kot ve benzeri kıyafetler giyilmemelidir'' ifadelerine de yer verildi. Yazıda kız öğrencilerin dikkat etmesi gerektiği belirtilen kıyafet sınırlamaları şöyle:

- Elbise veya gömlek-etek tercih edilecektir.

- Çok açık yakalı gömlek, bluz veya elbise ile strech, kot ve benzeri kıyafetler giyilmemelidir.

- Etek boyu dizden yukarı ve yırtmaçlı olmayacaktır.

- Terlik tipi (sandalet) ayakkabı giyilmemelidir.

- Programda kulanılacak cübbe ve kep okul tarafından temin edilecektir.

'Yönetmelikte yer alan maddeler'

Söz konusu skandala ilişkin BirGün'e konuşan Okul Müdür Yardımcısı Yunus Kutlu, kıyafet sınırlamasının Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) Kılık ve Kıyafet Yönetmeliği çerçevesinde şekillendirildiğini belirtti. Etek boyu, vücut hatlarını gösteren kıyafetlerin giyilmemesi ve yırtmaç kullanılmamasına yönelik yönetmelikte yer alan uyarıların olduğu gibi okul talimatının yer aldığı yazıya yansıtıldığını söyledi.

*****

Bu yasaklar kabul edilemez

Kılık kıyafet talimatını eleştiren Eğitim Sen 3 Nolu Şube Başkanı Hüseyin Tosu şöyle konuştu:

‘’Okulların neredeyse tamamında kıyafet serbestisi var. Bu serbestlik dini ve İslami kurallara uygunluk açısından hiçbir denetime tabii değilken, çocukların biraz daha rahat giyinmeleri noktasında bu tarz yasaklarla karşılaşması kabul edilemez.

Önceki yıllarda tek tip kıyafet dönemi vardı. Bu nedenle biz öğrencilerimizden o kıyafet yönetmeliğine uymalarını söylerdik. Ancak kıyafet serbestisi olduğu bir dönemde sadece rahat giyinmeyi tercih eden öğrencilerin bu yasaklarla karşılaşması süregelen politikaların bir ürünüdür.

Çocuk her tarafı kapalı giyindiğinde dini ritüellere uyduğunda hiçbir sıkıntı yok, ancak biraz rahat giyindiğinde bu tarz yasaklarla karşılarına çıkıyorlar.

13-14 yaşındaki çocuklara bu tarz yasakların getirilmesini kabul etmemiz mümkün değil.’’

Kaynak: Birgun.net