Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Artvin Cerattepe mevkiindeki madencilik faaliyetinin ormanı tahrip etmeyeceğini söyleyerek, "Açık işletmeye müsaade edilmedi. Vahşi madenciliğe karşıyım ama planlı, gerçekten çevre ile uyumlu madenciliğe 'evet' diyorum" dedi.

'da yer alan habere göre, Trabzon'dan karayolu ile Artvin'e gelen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Valilik girişinde Artvin Valisi Ömer Doğanay, AKP Artvin Milletvekili İsrafil Kışla, Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe ve kamu kurumlarının temsilcilerince karşılandı. Açıklamalarda bulunan ve bakanlığınca yapılan yatımları değerlendiren, Çoruh Parkı ile birlikte 244 milyon liraya mal olacak olan 22 projenin açılışı ve temel atma töreni için Artvin'e geldiğini belirten Bakan Eroğlu, 268 milyon liraya mal olacak, aralarında içme suyu hattı, atıksu arıtma ve taşkın hasarlarının onarımının da yer aldığı 27 projeyi daha Artvin'de hayata geçireceklerinin müjdesini verdi. Veysel Eroğlu, 14 yılda bakanlık olarak Artvin'e 15 milyar liralık yatırım yaptıklarını kaydetti.

'İSTERSE BABAMIN OĞLU OLSUN'

Bu yıl orman köylülerine hibe desteği sağlayacaklarını ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Bunun yüzde 20'si hibe, geri kalanı 10 yıl ödemesiz olacak. Bu yıl ormanlara gelir getirici türler de dikeceğiz. Bu türleri 3 yıl biz bakacağız, ardından 49 yıllığına bakmak ve gelir elde etmek kaydıyla vatandaşa vereceğiz. Bu yıl Artvin'de 23 köyde 650 dekar alanı orman köylülerine fidan dikerek teslim edeceğiz. Burada adil olarak vatandaşlar arasında kura çekeceğiz. Vatandaşlarımızın hepsi bizim kardeşlerimiz. İsterse babamın oğlu olsun. Biz köydeki orman alanını hane halkına taksim ediyoruz. Bugün merkez Erenler Köyü'nde 30 dekar alanda ceviz fidanı dikiyoruz. Her bir vatandaşa 3 dekarda 50 ceviz fidanı vereceğiz" dedi.

'ARTVİN'İ DOĞA TURİZMİNE AÇACAĞIZ'

Artvin'i bütün dünyaya tanıtmak için uygulama eylem planı hazırladıklarını kaydeden Eroğlu, şöyle devam etti:

"Artvin'in güzelliklerini, 50 dolara bir hafta kalıp çöpünü bırakıp giden turistlerin değil, her gelişte 10 bin dolar bırakacak ve yöresel ürünlerden alacak olan zengin turistleri cezb edecek bir eylem planı hazırlandı. Doğa Koruma ve Milli Parklar öncülüğünde bütün taraflarla Artvin'de muazzam bir seferberlik yapalım. Büyük bir hazırlık yapalım. Bölgeye çok talip var. Körfez ülkelerden gelen turist sayısı fazla. Bunu değerlendirelim. Bundan sonra buna el atacağız. Halkın taleplerini alacağız. Artvin'i muhteşem bir doğa turizmine açacağız. Muazzam bir gelir getirecek. Gelen turistler buradan yöresel ürünler alacak. Bu eylem planı da hayırlı olsun."

CERATTEPE'DEKİ MADENCİLİK KONUSU

Artvin'in Kafkasör Yaylası Cerattepe mevkiindeki madencilik faaliyetinin doğaya vereceği zararlarla ilgili bir soru üzerine bölgede açık işletme madenciliğe müsaade etmediklerini belirten Bakan Eroğlu bu konuda da şunları söyledi:

"Orada işletmeye de müsaade etmedik. Yollar tahrip olmasın diye teleferikle taşıma yapılması hususunda izin verdik. Tünelle madeni alacak, başka yerde işleyecek. Açık işletmeye müsaade edilmedi. Burada madene verilen izinler ormanlar tahrip etmeyecek. Türkiye'de madene verdiğimiz alanlar toplam orman alanının binde 2'sidir. Ben şahsen vahşi madenciliğe karşıyım. Ama planlı, gerçekten çevre ile uyumlu madenciliğe 'evet' diyorum. Neden? Bunları biz çıkarmazsak yurt dışından alıyoruz. Yılda bakıra verdiğimizin haddi hesabı yok. Yılda 4 milyar dolar ithalat yapıyoruz. Almanya'da şehrin göbeğinde açıyor, hiçbir şey olmuyor. Kanada'da şehrin yamacında açık, ama sonradan tamamen kapatıyor, yeniden ağaçlandırıyor. Ülkenin menfaati için bu madenleri almamız gerekiyor. Bunu kim istemiyor? Türkiye'de yapılan tespitlere göre Almanya dünyanda en çok altın çıkaran ülke. Fakat Almanya'da bazı vakıflar vasıtasıyla Türkiye'de, burası için de demiyorum, Bergama'da oldu. Baktık ki kıyamet kopuyor. Adam dünyanın en ileri teknolojisini kullanıyor ama yine itiraz ediliyor. Sonradan bir şekilde izin verildi. Bunun arka planında başka ülkelerin bunu engelleme gayretleri olduğu anlaşılıyor. Burada şunu tespit edelim; Diyebiliriz ki hiçbir şey olmasın. Binde 2 bile orman alanını vermeyelim diyebiliriz. Ama neticede biz de gelişmek durumundayız. Bakır ve altına ihtiyacımız var. Başka yerde nikele, bora ihtiyacımız var. Bor'u dışarıdan alıyorduk. Baktık ki dünyanın en zengin bor yatakları ülkemizde. Asırlardır bunları çıkarmamışlar ve engellemişler."

Kaynak: Birgun.net