Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, Altan kardeşlerin gözaltına alınmasına tepki gösterdi, “Özgürlükleri ortadan kaldıran Türkiye’ye öfkeliyim” dedi.

Kapatılan Taraf gazetesinin eski Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Altan ve kardeşi Prof. Dr. Mehmet Altan, darbeden bir gün önce Can Erzincan Tv’de katıldıkları bir programdaki açıklamaları nedeniyle gözaltına alındı.

Savcılığın emniyete gönderdiği gözaltı yazısında, soruşturma savcısı, Altan kardeşlerin darbeden bir gün önce haberdar olduklarını, subliminal yani bilinç altı mesajlar verdiklerini öne sürüyor.

Altan kardeşler, gözaltına alınmalarının ikinci gününde halen avukatları ile görüştürülmezken, her iki ismin avukatı, niçin gözaltına alındıklarına ilişkin henüz resmi bir bilgilendirme yapılmadığını söyledi.

Avukat Vesel Ok, gözaltı için itiraz başvurusunda bulunacak.

Orhan Pamuk’tan kınama

Öte yandan Altan kardeşlerin gözaltına alınmasına bir tepki de Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk’tan geldi.

Hürriyet’in haberine göre Pamuk, “Ülkemin geldiği yer konusunda öfkeli ve çok üzgünüm” dedi ve gözaltıları kınadı.

Pamuk’un açıklaması şöyle:

“Ahmet Altan ve Mehmet Altan’ın gözaltına alınmasını kınıyorum, ayıplıyorum. Hükümeti biraz eleştiren herkes bir bahaneyle ve hukuktan çok kin ve sindirme duygularıyla hapse tıkılıyor. Hızla bir korku devleti oluyor demokrasiden uzaklaşıyoruz. Aslı Erdoğan, Nazlı Ilıcak, Nuriye Akman, Necmiye Alpay, Şahin Alpay tıpkı Ahmet Altan ve Mehmet Altan gibi bu ülkede tanınan, sevilen ve halkın fikirlerini merak ettiği yazarlardır. Bütün bu yazarlar bir an önce salıvermeli, yargılanacaklarsa gözaltına alınmadan yargılanmalıdırlar. Ülkemin geldiği yer konusunda öfkeli ve çok üzgünüm. Bu duyarsız ve acımasız uygulamaların Türkiye’yi dünyaya çok kötü gösterdiğinden emin olabilirsiniz.”

Kaynak: Birgun.net