SEBAHAT KARAKOYUN

AKP ve MHP’li üyelerin işbirliği ile daha önce bir televizyon dizisine, “Hiç de masum öpüşmüyorlardı” diye ceza veren, ardından bir televizyon programındaki “yanaktan öpücük”ü şehvetli bulan RTÜK, bu kez bir çizgi filmde kahramanlar arasında “öpüşme” sözü geçtiği için yayıncı kuruluşu cezalandırdı. RTÜK, Cartoon Network’ta yayınlanan “Clarence” isimli çizgi filmde geçen “Bahse girerim öpüşecekler”, “Öpüşmek mi, o ne demek”, “Bilmiyorum ama anlamı her neyse yapacaklar işte...”, “Eee, ne oldu, öpüştünüz mü?”, “Şey bilmiyorum, pek sanmıyorum” diyaloglarını sakıncalı buldu. Kurul’da daha önce de benzer kararlara imza atan AKP ve MHP’li üyelerin kabul ettiği raporda, çizgi film karakterleri arasında geçen bu diyalogların, “cinsellik için merak, ilgi ve cazibe oluşturabilecek nitelikte olduğu” belirtildi.

AKP'LİNİN KİTABI REFERANS

Karar öncesi hazırlanan uzman raporunda, Diyanet Vakfı’nın değişik birimlerinde görev yapan ve son genel seçimde AKP’den milletvekili aday adayı olan Hüseyin Emin Öztürk’ün kitabı referans alındı.

Öztürk’ün kitabındaki “çizgi filmlerde, küçük yaşlarda cinsellikle ilgili mesaj, kelime ve anlatılara maruz kalan çocukların, cinsellikle ilgili merak duygularının, olması gereken doğal dönemden çok erken oluştuğu veya arttığı söylenebilir” değerlendirmesine atıfta bulunulan rapordaki şu ifadeler dikkati çekti:

“ Ekran karşısında özellikle çizgi filmlerde, küçük yaşlarda cinsellikle ilgili mesaj, kelime ve anlatılara maruz kalan çocukların, cinsellikle ilgili merak duygularının, olması gereken doğal dönemden çok erken oluştuğu veya arttığı söylenebilir. Küçük yaştaki çocukların, bu tür mesajlara maruz bırakılması, çocukların zihinlerinde cinsel içerikli karmaşık mesajlar oluşturabilmektedir.”

Kaynak: Birgun.net