Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) dün Cezayir’de yaptıkları toplantıda petrol üretimini günlük 32.5 milyon varilde sınırlama kararı aldığı bildirildi.

Petrol fiyatlarının yeniden 45 dolar seviyesine indiği günlerde toplanan OPEC üyeleri,son sekiz yıldır ilk kez üretimde kısıntıya gitme kararı aldı. 4.5 saat süren Toplantıda alınan karar öncesi 46 dolar sınırında olan Brent petrol fiyatı karar sonrası neredeyse yüzde 6 yükselerek 49 dolar sınırına geldi.

Reuters’a konuşan kaynaklar, OPEC ülkelerinin üretim hedeflerine ulaştıktan sonra OPEC dışı petrol üreticilerinden de destek isteyeceğini söyledi. Kaynaklar OPEC’in bir sonraki toplantısının yapılacağı kasımda her ülkenin ne kadar kesintiye gideceğini açıklayacağını ve kararın resmileşeceğini belirtirken dünya petrolünün yüzde 40’ını sağlayan OPEC üyelerinin şu anki üretimi günlük 33 milyon 240 bin varil seviyesinde. Bu kararın resmileşmesi üretimin günlük 750 bin varil azaltılması anlamına geliyor.

Cezayir toplantısı öncesinde OPEC üyesi olmasa da toplantıya katılan Rusya,Venezuela, Irak ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi petrol fiyatlarının yükselmesini isteyen ülkeler, piyasaya istikrar getirecek her türlü girişimi desteklediklerini açıklamıştı. Anlaşmanın kilit ülkeleri olarak İran ve Suudi Arabistan olarak görülüyordu.

İran Petrol Bakanı Bijan Zanganeh, ülkesinin günlük 4 milyon varil üretim yaptığı sürece anlaşmaya yakın olduğunu söylemişti. Suudi Arabistan Petrol Bakanı Halid el Falih ise toplantıda ‘nazik bir ayarlama’ yapıldığını belirtti. Önceki toplantılarda uzlaşmaya yanaşmayan Suudi Arabistan düşük fiyatlar nedeniyle oldukça büyük sıkıntı yaşıyor. Bakanların maaşlarında kesinti yapan Suudi Arabistan mesaileri de kaldırmıştı. Bu sıkıntıların ülkeyi uzlaşmaya mecbur bıraktığı belirtiliyor.

Kaynak: Birgun.net