Dış politikada köşeye sıkışmasının ardından İsrail'e zeytin dalı uzatan AKP'nin, ilişkileri düzeltmek için Gazze'ye uygulanan ambargonun kaldırılması şartından bile vazgeçtiği iddia edildi. AKP, İsrail ile olan yakınlaşmayı 'ambargonun kaldırılması için büyük adım' diye kendi tabanına 'kabul edilebilir' göstermeye çalışırken; Hamas'tan bir yetkili, "Türkiye İsrail'in Gazze'ye karşı uyguladığı ablukanın kaldırılması şartından vazgeçti" dedi.

İsrail'in etkili gazetelerinden Jerusalem Post'un İngiltere merkezli Arap yayınlarından Rai al-Youm'dan aktardığı habere göre adını açıklamayan Hamas yetkilisi, şu ifadeleri kullandı; "Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Hamas liderliğine kuşatmayı kaldırmak ya da iyileştirmek adına mümkün olan her şeyi yaptığını, ancak İsrail hükümetinin tüm girişimlerini inatla reddettiğini söyledi."

'İlerleme kaydetmek zorundayım' demiş
Bu ifadeler, İsrail'in geri adım atmadığını gösterirken; Erdoğan'ın 'one minute' restinden itibaren hemen hemen her fırsatta ve zeminde barış şartlarını hatırlatan AKP'nin anlaşmaya ne kadar muhtaç olduğunu ve masada tüm taleplerinden taviz verdiğini ortaya koydu.

Hamas yetkilisi, "Erdoğan, Türkiye'nin çıkarları için İsrail ile normalleşme anlaşmasında ilerleme kaydetmek zorunda olduğunu Hamas liderliğine anlattı" dedi.

Hamas'ın, İsrail-Türkiye yakınlaşmasından endişe duyduğu konuşuluyordu. Hamaslı yetkililer, Türkiye’nin Gazze’ye yönelik ablukanın tamamen kalkması yerine sadece inşaat malzemeleri üzerindeki ambargonun esnetilmesiyle yetinileceğini dile getiriyordu. İsrail'in şartlarından da biri olan Hamas’ın Türkiye’deki faaliyetlerinin kısıtlaması da örgütü kaygılandırıyordu.



Esnetildiği konuşuluyordu
İsrail ile el altından yürütülen görüşmelerde sona gelinirken, iki ülke temsilcilerinin 26 Haziran'da bir Avrupa başkentinde 'muhtemelen son kez' bir araya gelerek uzlaşmaya varacaklarını açıklanmıştı.

Geçen yıl aralık ayında iki ülke arasında başlayan müzakerelerde Türkiye üç şartını ‘Mavi Marmara saldırısı için özür dilenmesi, ölenlerin yakınlarına tazminat ödenmesi ve Gazze’den ambargonun kaldırılması’ olarak açıklamıştı. ABD'nin araya girmesiyle İsrail'den 'yarım ağız' bir özür gelirken, İki ülke arasındaki görüşmelerde üzerinde henüz uzlaşmaya varılamayan tek konunun, Hamas'ın İstanbul'daki askeri temsilciliğinin kapatılması olduğunu basına yansımıştı. Gazze ambargosunun ise, tüm yardımların Aşdod Limanı’ndan geçirilmesi şartıyla bir anlamda esnetildiği savunulmuştu.

Rusya'ya ait savaş uçağının düşürülmesiyle doğalgaz krizi yaşayan Ankara, İsrail ile bu sorunu çözmeye çalışırken; pazarlık konusunda eli güçlü olan İsrail'in Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'havasını söndüreceği' belirtiliyordu.

***

Çavuşoğlu: Hamas diye bir şart olamaz

AKP’nin masada kaybetmiş gibi göründüğü pazarlığa dair rest çeken Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin şartlarını anlatmayı sürdürdü.

Anlaşmanın İsrail’in tavrına bağlı olduğunu belirten Çavuşoğlu, “Bizim şartlarımız son derece sarihtir. Bu şartlar yerine getirildiği zaman ilişkileri normalleştiririz, büyükelçilerimizi geri göndeririz ve adımları atarız. Gazze üzerindeki ambargoların kaldırılması gerekiyor” dedi.

İsrail’in Hamas’a dair talebine de değinen Bakan, “Hamas ile ilgili bir sorun olduğunu düşünmüyorum. Bizim başından beri Hamas ile temaslarımız gizli saklı değil. Hamas liderlerine telkinlerimiz de gizli saklı değil. Bundan sonra da Ortadoğu barış sürecine katkı sağlamak bağlamında Hamas ile de temaslarımız devam edecektir. Dolayısıyla İsrail ile ilişkilerimizin normalleşmesi için Hamas diye bir şart yoktur, olamaz da” diye konuştu.

Kaynak: Birgun.net