Meclis'te dokunulmazlıkların kaldırılması teklifi görüşmelerinde önergeler üzerine konuşan HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, AKP'lilerin "Kandil'den talimat almadan yürüyemeyenler, burada konuşamaz" demesi üzerine AKP'lilere, "Cumhurbaşkanı o zaman başbakandı. Kandil'e gittiniz ne oldu? diye beni aradı. Devamını mahkemelerde anlatacağım" dedi.

BİLGEN: CUMHURBAŞKANINA GENEL MERKEZİNİZDE ODA TAHSİS EDİN

Teklif görüşmelerinde ilk olarak önergelerin okunması ve milletvekillerinin önergelerine ilişkin konuşmalarıyla başladı. Bu kapsamda söz alan HDP Parti Sözcüsü ve Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, "Referandum toplumda gerileme neden olur ama bu gerilimi önlemenin yolu partili cumhurbaşkanlığını da bununla birleştirip oldubittiye getirmekten geçmiyor. Siz genel merkezinizde Cumhurbaşkanı'na oda bile tahsis edebilirsiniz. Ama Cumhurbaşkanı siyaset yapmak istiyorsa yargılamanın önündeki engelleri önce kendisi için kaldırmalıdır" diyerek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da yargılanmasının önünün açılmasını istedi.

Bilgen'in ardından HDP Ankara Sırrı Süreyya Önder, söz aldı. Önder, önergeyi dinlemeden doğrudan "katılmıyoruz" diyen kabine üyelerine tepki göstererek, "Dinlemediniz bile hemen katılmıyoruz diyorsunuz" diye tepki gösterdi. Önder, "Bu Meclis dünyanın bütün derdine kafa yordu ama kendi evlatları toprağın koynuna girerken bir çözüm arayalım demedi. Meseleyi getirdiniz mahkemelere döktünüz. Mahkemeler iki sonuçtur ya mahkum olursunuz ya beraat edersiniz. Siyasetin ise üçtür. Üçüncüsü uzlaşmadır" dedi.

'TARİH KARŞISINDA NOKTA BİLE DEĞİLSİNİZ'

Bu sırada AKP sıralarında Önder'in konuşmasına dönük tahammülsüzlük üzerine Önder, kendisine sataşan AKP'lilere, "Bana atıp tutacağınıza burada oylamada parti komiserleriniz, çocuklar gibi milletvekilleriniz ne oy kullandı zilletine düşmeyecektiniz. Biz sizin kılıcınızla ölmüşüz, başkasının şefkatiyle yaşamışız, biz buralarda değiliz. Siz düşünmüyorsanız bu sizin bileceğiniz bir şey. Biz sizin haysiyetinizi de korumak derdindeyiz. Tarih içinde bir nokta bile değilsiniz. Bununla belki bir virgül olabilirdiniz, o fırsatı da kaçırdınız. Biz tarihi yazanlarız, sizden öğrenecek halimiz yok" dedi.

Önder'den sonra söz alan AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan'ın, HDP'lilere "Kandil'den talimat almadan yürümeyenler" diyerek, sataşması üzerine Önder, "Cumhurbaşkanı o zaman başbakandı. Kandil'e gittiniz ne oldu? diye beni aradı. Devamını mahkemelerde anlatacağım. Ne olduğunu dokunulmazlıklarımız kaldırıldıktan sonra mahkemede anlatacağız" diye sert tepki gösterdi.

Önergelerin görüşülmesinin ardından söz alan HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, birinci tur oylamada ilgili usullerin yerine getirilmediğini belirterek, ilk oylama sonrasında oy kabinlerinin yönünün değiştirilmesi ve milletvekillerinin il il sırayla çağrılarak, oy kullanmalarının sağlanmasını yeniden talep etti.

Ancak, bu talepler kabul edilmedi. (Evrensel)

Kaynak: Birgun.net