ZEYNEP KURAY / [email protected]

Diyarbakır Sur ilçesindeki ‘acele kamulaştırma kararı’nın bir adresi de Ziya Gökalp Mahallesi’nde bulunan tarihi mekanlardan İsmail Beşikçi Vakfı oldu. 1912 yılında inşa edilen tarihi ev sokağa çıkma yasağı ile başlayan operasyonlar sırasında tahrip oldu. Bina için şimdi de ‘acele kamulaştırma karararı’ geldi. Söz konusu kararın ardından BirGün’e konulan İsmail Beşikçi Vakfı Diyarbakır Şube Başkanı Ahmet Kan, gerekirse konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşıyacaklarını vurguladı. Kan, “Hükümet 7 Haziran’da kaybettiği iktidarı 1 Kasım ‘da geri almak için bu savaşı başlattı, biz de kurban olduk. Bu savaşın özeti bu” diye konuştu.

Gözdağı vermişler

Sur’da 6 ay süren sokağa çıkma yasağının kalkmasının ardından, mahalleye geri döndüğünde Vakfı tanımaz halde bulduğunu söyleyen Kan, “Evi tamamen tahrip edilmiş durumda bulduk. Çevredeki görgü tanıkları tarafından bu tahribin güvenlik güçleri tarafından yapıldığını öğrendik. Kapıyı koç başıyla kıran güvenlik güçleri içeriyi kullanamaz hale getirdi. Bu saldırıyla belli ki bir gözdağı vermişler. Eve girip evin bir bölümünü yıkıp, çıkmışlar” dedi.

Dava açtık

Vakıf binasının sokağa çıkma yasağı ile beraber başlayan operasyonlar sırasında tahrip edilmesinden sonra, şimdi de Bakanlar Kurulu tarafından ‘acele kamulaştırma kararı’yla sarsıldıklarını ifade eden Kan, söz konusu kararın iptali için dava açtıklarını aktardı. Bu evin vakfın tescili tapulu mekanı olduğunu vurgulayan Kan, gerekirse davayı AİHM’ye taşıyacaklarını belirtti. Çocukluğunun Sur içi sokaklarında geçtiğini anlatan Kan, bugün 54 yaşında olduğunu ve hiçbir baskının kendisine bu ilçeyi terk etmeye yetmeyeceğini ifade etti.

Kaynak: Birgun.net