Özgür Gündem Gazetesi, İstanbul 8. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından “PKK propagandası yaptığı” iddiasıyla geçici süreliğine kapatıldı. Kararda “geçici olarak kapatılması” ifadesi yer alırken, gazetenin ne kadar süre kapalı kalacağına ilişkin bir hüküm yer almadı. Ayrıca karar ilk olarak yandaş gazete Yeni Şafak’ta yer aldı.
Kapatma kararından birkaç saat sonra Özgür Gündem gazetesine TEM polisleri tarafından baskın yapıldı. Gazetenin bulunduğu bina, polis ablukasına alınırken, gazete binası ise giriş-çıkışlara kapatıldı. Zorla içeriye giren polis ve çalışanlar arasında kısa süreli arbede yaşandı. Gazetenin genel yayın yönetmeni, çalışanları, D muhabiri ve İMC TV ekibi gözaltına alındı. Evrensel gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, Özgür Gündem’in Genel Yayın Yönetmeni Zana Kaya ve İrfan Uçar ile muhabirlerinden Ersin Çaksu’nun ters kelepçeyle gözaltına alındığını duyurdu.

Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Zana Kaya, “Bütün meslektaşları ve halkımızı bu darbe kararına karşı gerçek demokrasi nöbetine, Özgür Gündem’le dayanışma nöbetine çağırıyoruz” dedi. Ayrıca bugün saat 12.00’de gazetenin Taksim’deki binası önünde karara tepki göstermek amacıyla Özgür Gündem gazetesi ve basın meslek örgütleri tarafından basın açıklaması yapılacak

Gözaltı ve baskınlar
Özgür Gündem çalışanlarından Günay Aksoy, Kemal Bozkurt, Doğan Güzel, Reyhan Hacıoğlu, Önder Elaldı, Ender Öndeş, Sinan Balık, Davut Uçar, Fırat Yeşilçınar, İnan Kızılkaya, Zeki Erden, Elif Aydoğmuş, Bilir Kaya, Ersin Çaksu, Sevdiye Ergürbüz, Amine Demirkıran, Bayram Balcı ve Burcu Özkaya gözaltına altına alındı.

Dicle Haber Ajansı muhabirleri Özgür Paksoy ve Mesut Kaynar ile İMC TV muhabiri Gülfem Karataş ve Gökhan Çetin de gazete içerisinden canlı yayın yaptığı sırada darp edilerek gözaltına alındı.

Kapatma kararı sonrası destek amaçlı gazete binasına giden İstanbul Tabip Odası basın bürosundan Yılmaz Bozkurt ile Do Yayınevi çalışanı Hüseyin Gündüz de gözaltına alındı.

Gazetenin İmtiyaz Sahibi Kemal Sancılı, eski yayın yönetmeni Eren Keskin ve gazetenin yazarı Filiz Koçali’nin de evine polis baskın düzenledi. Koçali’nin ve Keskin’in evlerinde bulunamadığı öğrenildi. Öte yandan, HDP İstanbul Milletvekili ve TBMM Başkanvekili Pervin Buldan, akşam saatlerinde gazete binası önüne geçmek istedi. Meclis Başkanvekili olarak geldiğini ve bir yetkili ile görüşmek istediğini söyleyen Buldan’ın talebine yanıt verilmedi.

Gazetenin avukatı Özcan Kılıç, “Gazete yağmalandı. Çalışanlar darp edilerek gözaltına alındı” dedi.

HDP ve CHP’den tepki
HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş ve CHP Milletvekili Barış Yarkadaş, Özgür Gündem gazetesi hakkında verilen kapatma kararına tepki gösterdi. Beştaş, Özgür Gündem’in kapatılmış olmasının, “acizliğin ve çaresizliğin göstergesi” olduğunu söyledi. Beştaş, “OHAL’i devletin kendisine ilan ettiği yönündeki söylemin yalan olduğunu defalarca dile getirdik. OHAL ve alınan bu tür kararlar insan hakları suçlarını örtmek için kullanılıyor. Bu tür kararlarla Gündem susturulmaya çalışıldı. Yarın herkes gündem gazetesi almalıdır” diye konuştu. Yarkadaş ise Özgür Gündem’in kapatılmış olmasına tepkisini şu sözlerle dile getirdi: “Gazete kapatarak hiçbir sorunun çözülmediği şimdiye kadar defalarca görüldü. Gazeteler, terör ve şiddeti teşvik etmedikleri sürece düşüncelerini özgürce ifade etmeliler. Gazeteleri kapatmanız sorunları çözmüyor. Bu, geçmişte defalarca kez görüldü. OHAL koşullarında gazeteleri kapatmak Türkiye’yi normalleştirmeyecektir.” CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu da Twitter’dan tepki gösterdi. Erdoğdu, “Özgür Gündemi okumam... Ama bugün Özgür Gündem’e susan yarın Hürriyet’e, Cumhuriyet’e Sözcü’ye kapatma geldiğinde de sussun...” yazdı.

TGS: Özgür Gündem karartılmamalı
Özgür Gündem gazetesinin kapatılmasının ardından gazeteci meslek örgütlerinden de kınama mesajları geldi. TGS açıklamasında “Bu iktidar gazeteleri, televizyonları kapatarak, gazetecileri hapsederek sorunların çözülemeyeceğini artık görmeli” denildi. DİSK Basın İş ise açıklamasında, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Dokunulmazlıklar boşuna kaldırılmadı ya’ sözünü işaret fişeği görenler Özgür Gündem gazetesinin geçici süreyle kapatılmasına karar verdi. Özgür Gündem yalnız değildir” ifadelerine yer verildi.

Kaynak: Birgun.net