ZEYNEP YÜNCÜLER / [email protected]
@yunculerzeynep

Berkin Elvan’ın, Uğur Kurt’un ve daha birçok insanın öldürüldüğü, neredeyse her sokak başında akreplerin, TOMA’ların durduğu, ev baskınlarının yaşandığı ve sıklıkla gaza boğulan İstanbul’un Okmeydanı semtinin son zamanlardaki en büyük sorunu uyuşturucu çeteleri. Özellikle son bir yılda Okmeydanı’nda ciddi bir sorun hâline gelen uyuşturucu çetelerine karşı çalışmalar yürüten, BirGün’e konuşan Mustafa Yılmaz, Onur Öztaş ve Reşat Fişekçi, semtteki rant meselesinde uyuşturucunun araç olarak kullanıldığını ifade ediyor.

Günlük ciro 1 milyon TL

Okmeydanı’nda özellikle Müslüman dindar kesimin yaşadığı Fetihtepe Mahallesi’nde yer alan telefon kulubelerinin uyuşturucu çetelerinin üssü olduğunu söyleyen Yılmaz şöyle devam ediyor: “Bu mahallede halkın uyuşturucu çetelerine karşı tepkisi muazzamdı. Çok müstarip durumdalar, çocukları uyuşturucu batağında. O mahallede de çalışmalar yürüttük, katılım büyüktü. Örneğin MHP’ye oy vermiş, Ahmet abinin oğlu Ömer uyuşturucu bataklığına saplanırsa ‘o bizim çocuğumuzdur’dedik. Biz buna temelde bakıyoruz. Amacız halkı bir araya getirip kümelenmiş torbacılara karşı örgütlenmek. Burada kentsel dönüşüm adı altında yağma ve talan planları ile burası silinmek isteniyor. Fatih Sultan Caddesi’nde de 200 kişilik bir torbacı grup var. Oradaki günlük ciro 1 milyon TL.”

Rant için polis göz yumuyor

TOMA’ların ve akreplerin konuşlandığı okul önlerinde torbacıların çok rahat satış yaptığını, polisin buna göz yumduğunu iş çıkışlarında tanık olduğunu belirten Yılmaz, “Polisin göz yumması kentsel dönüşüm ve yani sermaye ile ilgili . Burayı daha kolay, en ucuz yolla nasıl hayata geçireceklerini düşünüyorlar ve uyuşturucu onlar için en kolay araç oluyor. Neden? İnsanlar uyuşturucuya alışsın kumara alışsın insanlar kafalarını kaldıramaz hale gelsin buradaki yaşam da yaşanmaz hale getirilsin. En basit örnek; İnsanlar taşınmaya başladı. Çünkü sağda torbacı, solda torbacı internet kafelerde çocuklar çok talep ediyor. Çocuklar internet kafelerde kumara alışıyor, bir yandan da uyuşturucuya. Böylece ailelerin kaygıları artıyor ve ‘çocuğumuz burada yaşayamaz’ deyip, mahallelerini terk ediyorlar” diye konuştu.

Rehabilitasyon bahçesinde uyuşturucu satışı

Uyuşturucu mağduru ailelerle görüşerek dayanışma gerçekleştirdiklerini belirten Öztaş, “Bazı rehabilitasyon merkezlerinde uyuşturucu satıldığı yönünde bize çok bilgi geldi. Üstelik sokaktakinden yüksek fiyata. Benim bunu bir zamanlar bağımlı olup da bırakan arkadaşım da söyledi, rehabilitasyon merkezlerinin bahçesinde satıyorlarmış” dedi. Gülsuyu’nda uyuşturucu çetelerine karşı yapılan eylemlerde öldürülen Hasan Ferit Gedik adına kurulan tedavi merkezinde şu anda 30 kişinin yattığını belirten Öztaş, merkeze talebin çok olduğunu, bu yüzden de desteğe ihtiyacın bulunduğunu söyledi. Ayrıca Öztaş şunları söyledi: “Kullanıcılar da bir süre sonra çalışamaz hale geliyor. İşsiz kalıyorlar. Paraları tükendiği için tedarrik edemiyorlar. Para bulmak için başka şeylere başvuruyorlar. Bir kısım torbacılığı deniyorlar ve tabii hırsızlık da. Sonra bu döngü kar topu gibi yuvarlana yuvarlana büyüyor. Sorun sorunu getiriyor.”

Tek amaç sermaye

Fişekçi ise şunları söyledi: “Uyuşturucu, devletin sistemli bir politikası. Burada beyinleri teslim almak, halkı uyuşturmak istiyorlar. Onların tek amacı sermaye. Onlara göre uyuşturucu çeteleri bu mahallelerde ne kadar çok artarsa, istedikleri rant, yağma ve yıkma o kadar hızlanacak. Her sokakta onlarca bulunan polisin göz yumması bu yüzden. Bu sorunun üzerine ciddi bir şekilde gitmek gerekiyor ki biz mücadele ediyoruz, herkesle, her kesimle. Uyuşturucu sadece Okmeydanı’nının sorunu değil, ancak burada amaç rant da oluyor. Kimse mahallesinde bu çetelere izin vermemeli. Çünkü bunların sayıları çok fazla. Benim mahallemde biter, sende başlar, sende biter bana döner.”

Öte yandan, onlarca kişi dün saat 16.00'da Okmeydanı'nda 'Çocuklarımızı zehirlemenize izin vermeyeceğiz' ve 'Uyuşturucuya ve kumara karşı savaş açtık. Bana dokunmaz deme. Sana dokunmasına izin verme!' diyerek bir eylem gerçekleştirdi.

Kaynak: Birgun.net