AKP Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, yeni Anayasa çalışmalarına ilişkin muhalefetin yaptığı açıklamaları eleştirerek, "Türkiye'nin gündemi sıfırdan millete dayanan sivil siyasetçilerin inşa ettiği yepyeni bir Anayasa yapmaktır. Taktik meseleleri, stratejik meselelerin önüne koymamak gerekir. İçerik üzerinden, siyasi akıl ile bir tartışma yürütmek gerekir. Başkanlık sistemi, Parlamenter sistem gibi meşru bir sistemdir. Bu yaklaşımlarla bu iş yürümez" dedi.

"YENİ ANAYASA TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK MESELESİ"
Ömer Çelik, yeni Anayasa çalışmalarına ilişkin muhalefetin yaptığı açıklamaları eleştirerek şu ifadeleri kullandı: "Yeni Anayasa yapılması meselesi Türkiye'nin en stratejik en büyük meselesi diyebiliriz. Kavramların dikkatli kullanılması gerekiyor. Toplantı başlarken, bir muhalefet sözcüsü "Bizim yeni anayasa diye bir gündemimiz yok. Anayasasının yenilenmesi diye bir gündemiz var" dedi.

"ELİMİZDE ÇOK DETAYLI BİR ÇALIŞMA VAR"
"Anayasanın yenilenmesi süreci söz konusu değildir. Türkiye'nin gündemi sıfırdan millete dayanan sivil siyasetçilerin inşa ettiği yepyeni bir Anayasa yapmaktır. Bir diğer muhalefet sözcüsü "Gündemimiz darbe hukukun temizlenmesi" dedi. Kuşkusuz darbe hukukunun temizlenmesi çok önemlidir. Bununla ilgili elimizde çok detaylı bir çalışma var.

Taktik meseleleri, stratejik meselelerin önüne koymamak gerekir. Bütün bu taktik meseleleri aşacak en büyük mesele yeni Anayasanın yapılmasıdır. Yeni Anayasa, Türkiye'deki darbe hukukun temizlenmesinden toplumsal barışın güçlendirilmesine kuvvetleri ayrılığının tam olarak temin edilmesinden yargı bağımsızlığının temin edilmesine, hukuk devletinin güçlenmesine, özgürlükçü bir laikliğin tesis edilmesine dönük olarak bütün bunları kapsayacak bir mantık ile ele alınmalıdır. Bu tartışmalar maalesef çok yüzeysel yapılıyor.

"BAŞKANLIK SİSTEMİ, MEŞRU BİR SİSTEMDİR"
Yine başka bir muhalefet sözcüsü çıktı "Başkanlık sistemi gündeme gelmemeli" dedi. Etiketler üzerinden bir tartışma yürütmenin anlamı yok. İçerik üzerinden, siyasi akıl ile bir tartışma yürütmek gerekir. Başkanlık sistemi, Parlamenter sistem gibi meşru bir sistemdir. Bu yaklaşımlarla bu iş yürümez."

BAĞIMSIZ KÜRDİSTAN REFERANDUMA SICAK BAKILMIYOR
​Çelik'e, Rudaw muhabiri tarafından Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin bağımsız Kürt devleti için bir referandum hazırlığı yapıldığına yönelik açıklamaları soruldu. Çelik, "Bölgede yeni çatışmalara yol açmamak adına Irak'ın toprak bütünlüğünün korunması gerektiğini açılayarak, referanduma Türkiye'nin sıcak bakmadığını söyledi.

Kaynak: Birgun.net