BirGün/Sinop

Nükleer santral yapılmak istenen Sinop’ta yaşam savunucuları, Çernobil nükleer felaketinin 30'uncu yıl dönümü nedeniyle miting düzenledi. Binlerce yaşam savunucusunun katıldığı mitingde, Mersin Akkuyu ve Sinop İnceburun’daki nükleer santrallerin durdurulması istendi.

Nükleer Karşıtı Platformun (NKP) çağrısıyla düzenlenen mitinge nükleer santral yapımına devam edilen Mersin ile altın madenine karşı mücadele eden Artvin’den de katılım oldu. Mitinge İzmir, İstanbul, Ankara, Denizli, Kastamonu, Trabzon, Ordu, Giresun, Amasya, Çorum, Samsun, Yalova ve Dersim’den yaşam savunucuları katılırken, meslek odaları, sendikalar ve siyasi partiler de destek verdi.

'Nükleere inat, yaşasın hayat'
Miting için saat 11.00’den itibaren Sinop eski otogarında bulunan Diyojen Heykeli önünde buluşan binlerce kişi “Nükleer santral istemiyoruz” yazılı pankartlar ve "Nükleere inat, yaşasın hayat" sloganı eşliğinde, Uğur Mumcu Meydanı'na yürüdü. Birçok kişi mitinge çocuklarıyla beraber katıldı. Ellerinde balonlarla yürüyen çocuklar, attıkları sloganlarla alkış aldı. Sinoplu balıkçılar da teknelerine nükleer karşıtı dövizler asarak, mitinge destek verdi.

'İzin vermeyeceğiz'
NKP Yürütme Kurulu Üyesi ve Tertip Komitesi Başkanı Murat Şahin, yaşam alanlarının miras değil emanet olduğunu ve bu emanetlerin gelecek kuşaklara taşınmak zorunda olduklarını belirtti.

Çernobil ve Fukuşima nükleer felaketlerinin etkilerinin hâlâ devam ettiğini belirten Şahin şu ifadeleri kullandı: ''Uluslararası şirketler ve siyasi iktidarların bitmek tükenmek bilmeyen rant hırsları uğruna nükleer santraller, HES'ler, ve termik santraller yapmak için sahte ÇED raporlarıyla doğayı ve yaşam alanlarımızı katlediyorlar. Çernobil'in 30'uncu yılında nükleeri değil doğayı, ölümü değil yaşamı savunanlar olarak yan yana, omuz omuza alanlardayız. Ne Sinop'ta, ne Akkuyu'da ne de ülkemizin herhangi bir yerinde nükleer santral kurulmasına izin vermeyeceğiz."

Nükleer ölüm demek
Mitinge destek veren ve bir nükleer felakete daha izin vermeyeceklerini ifade eden CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, "Nükleer demek ölüm demek, nükleer demek yaşam hakkımızın elimizden alınması demek… Ne Sinop'ta, ne Akkuyu'da, ne İğneada'da, ne tüm Türkiye'de, dünyanın hiçbir yerinde nükleer santral istemiyoruz” diye konuştu.

İnsanlık için tehdit
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı ise, "Türkiye'nin ve dünyanın hiçbir yerinde nükleer santral istemiyoruz. Güvenlik ve katı atık sorunu olan nükleer santraller, insanlık için büyük bir tehdit. Bizler ülkemizde nükleer santral istemiyoruz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Birgun.net