ZEYNEP YÜNCÜLER / [email protected]

Çok tartışılan, Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında yapılan 'Geri kabul Anlaşması'ndan sonra da, Avrupa’ya göç etmek isteyen mültecilerin geçişleri ve tekne faciaları sürüyor. Dün en son, Somalili mültecilerin Avrupa'ya geçmeye çalıştığı Akdeniz'de 4 teknenin alabora olması sonucu 400 mülteci yaşamını yitirdi. Söz konusu anlaşmaya rağmen mültecilerin bir umut Avrupa’ya geçişleri sırasında ölüm vakalarının devam etmesi üzerine, BirGün’e konuşan Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Türkiye Dış İlişkiler ve Enformasyon Müdürü Selin Ünal, ölümlerin devam edebileceğini vurguladı. Ünal şöyle devam etti: “Akdeniz’de meydana gelen trajediler, Avrupa’ya ulaşmak için güvenilir yasal yollar tesis etmenin ne kadar ivedi olduğunun altını bir kez daha çizmektedir. Aksi halde, endişemiz güvenliğe ulaşmaya çalışan insanların, kaçakçılar ve insan tacirlerinin ellerinde ciddi insan hakları ihlalleriyle karşı karşıya kalmaya ve denizlerde hayatını kaybetmeye devam edecekleri yönündedir.”

Akdeniz açıklarında yaşanan son mülteci faciası ile beraber, mülteciler için umut yolculukların ne derecede güvenilir ve yasal olduğunun meselesine değinen Ünal, “Kendi ülkelerinde zulüm ve ciddi insan hakları ihlalleri tehditi altında olan ve güvenliğe ulaşmaya çalışan insanların her şeyini riske atarak Akdeniz üzerinde bu tehlikeli deniz yolculuklarına çıkmaları, bölgede ve bölgenin ötesinde uluslararası koruma ihtiyacında olan kişiler için güvenliğe erişimin sağlanmasının ne denli önemli olduğunun ve Avrupa’ya ulaşmak için güvenilir ve yeterli yasal yollar tesis etmenin ne denli ivedi olduğunun altını bir kez daha çizmekte. Güvenli yolların temini ile ancak, denizlerdeki düzensiz geçişler sırasında yaşanan kayıpların ve trajedilerin önüne geçilebilir” diye konuştu.

***

Akdeniz'de yine mülteci faciası

Avrupa'ya geçiş yollarından bir olan Akdeniz'de dün yine mülteci faciası yaşandı. Somali, Eritre ve Etiyopyalı yaklaşık 400 mülteciyi taşıyan tekne Mısır’dan İtalya’ya giderken Akdeniz’de alabora oldu. Facianın ardından, İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Matarelli "Görünen o ki yüzlerce kişi öldü" dedi. Somali’nin Kahire Büyükelçisi ise yaklaşık 400 kişinin boğulduğunu belirtti. Ayrıca, Etiyopyalı bir kaynak da kazanın ardından yaşamını yitiren mültecilerden bazılarının cansız bedenlerinin Mısır kıyılarına vurduğu anları gösteren bir video yayınladı.
Birleşmiş Milletlere göre, Geçen sene ise toplamda 219 bin mülteci ve göçmen Akdeniz’i geçmişti. Bu kişilerin 170 bini İtalya’da bulunuyordu. Geçen yıl 3 bin 500 kişi Akdeniz sularında ölmüştü. Bu rakam ile 2015 en ölümcül yıl olmuştu. Ancak, 700 kişinin öldüğü son kaza ile 2016’nın ilk dört ayında ölenlerin sayısı 1600’ü aştı.

Kaynak: Birgun.net