ELÇİN YILDIRAL- [email protected] @elcinyildiral

Şırnak Cizre'de 22 Ocak’ta bir şarapnel parçasının göğsüne isabet etmesiyle ağır yaralanan ve AİHM'in hastaneye kaldırılması için ‘tedbir’ kararı verdiği üniversite öğrencisi Cihan Karaman, önceki gün akşam saatlerinde yaşamını yitirdi. AİHM’in “tedbir kararına rağmen devletin adım adım ölüme sürüklediği Cihan’ın yaralı olduğu haberini alan HDP’li vekiller, hastaneye kaldırılması için yoğun çaba gösterdi. Yetkililere yaralı olduğu evin adresini vererek, acil ambulans göndermelerini istedi. Yoğun çabalar sonucu gönderilen ambulans, top atışları nedeniyle Cihan’ın yaralı bulunduğu Cudi Mahallesi’deki eve yaklaşamayınca, 2 kilometrelik bir mesafede durmak zorunda kaldı. Cihan, bulunduğu evden tek başına çıkarak, ağır yaralı bir halde ambulansa doğru, 2 kilometrelik mesafeyi yürümeye başladı. Bu sırada Karaman'ın ailesi de Cizre Kaymakamlığı ile görüşerek, yaralı çocuklarının ambulansa ilerlemeye çalıştığını fakat bombardımanın devam ettiğini aktardı. Buna rağmen bombardıman kesilmedi. Ve Cihan yoğun atış yüzünden geldiği eve doğru tekrar geri dönmek zorunda kaldı.

Cihan eve doğru yürümeye başladığı sırada, yurttaşlar tarafından sokaktan alınarak başka bir evin bodrumuna taşındı. Cihan’ın bulunduğu yer ambulans için ikinci kez bilgilendirildi. Bu kez de Cihan’ın bulunduğu ev, bombalanmaya başlandı. Bu sırada ise AİHM, Cihan’ın hastaneye kaldırılması için tedbir kararı verdi. Ama karara rağman Cihan’ın bulunduğu ev ve civarı sabah saatlerine kadar bomlalandı. Cihan, ölüme 2 gün direnebildi ve önceki akşam yaşam mücadelesini kaybetti.

Oğullarının cenazesini almak için HDP’li milletvekilleriyle beraber yola çıkan ailenin, ilçeye girişlerine ise izin verilmedi. Aile, Cizre’nin Kasrik Beldesi’nde oğullarının cenazesini almak için bekleyişini sürdürüyor.

HDP’liler ambulans için Bakanlıkta
HDP milletvekilleri Behçet Yıldırım, Hişyar Özsoy, Hüda Kaya, Nimetullah Erdoğmuş ve Sibel Yiğitalp, Cizre’deki yaralılara ambulans gönderilmesinin sağlanması için acil görüşme dün talebiyle İçişleri Bakanlığı’na gitti.

3 cenazeye ulaşıldı Cizre’de Dicle Mahallesi’ndeki bir sokakta kimliği belirlenemeyen bir erkek cesedi bulundu. Dağkapı Mahallesi’nde de kimliği belirlenemeyen 2 kişinin cenazesi bulunduğu bildirildi. Cenazelerin otopsi işlemleri için Şırnak’a götürülmesi bekleniyor.

Baba Karaman: Canım gitmiş, vahşet yaşanıyor!
Cihan’ın babası Mehmet Latif Karaman iki günlük süreci şu sözlerle anlattı, “Oğlumun yaralı olduğu haberini alınca, kaymakamı ve HDP’li vekil Faysal Sarıyıldız’ı aradım. Kaymakam, ‘ambulansı gönderdik’ dedi, ancak ambulans top atışları nedeniyle mahalleye giremedi. Kaymakam ile iki kez görüşebildim. Oğlumun durumunu anlattım. Ancak daha sonra telefonlarını açmadı. Milletvekilleri de aradı, onlarınkini de açmadı. Ambulans şoförünü aradım, mahalleye giremediğini söyledi. Oğlumla aynı evde bulunan arkadaşını aradım, ambulansın geldiğini, oğlumun ambulansa doğru yürümesini söylemelerini istedim. Ancak oğlum, top atışlarından ambulansa ulaşamadı, geri dönmek zorunda kaldı.” Karaman, şöyle devam etti: “Cenazesini almak istediğimizde izin vermediler. Dedim ki, oğlumu sağ salim vermediniz bırakın cenazesini alayım hiç olmazsa. ‘Can güvenliğiniz yok’ dediler. Canım gitmiş benim, hangi can güvenliğinden söz ediyorlar. Israr edince, ‘amirleri getirin biber gazını’ dedi. Saldırıya hazırlandılar, tarayabilirlerdi de! Geri dönmek zorunda kaldık.” “Cizre’de bir vahşet yaşanıyor “diyen Karaman, “Gözümle gördüm. Cizre’ye gitmeyen bilemez burada yaşananları... En kötüsü de sessizlik. Kimse ses çıkarmıyor. Bir an önce bitsin bu vahşet, artık yeter!” dedi.

Devlet bizatihi fail
HDP Milletvekili Ferhat Encü ise, “Savaş ahlâkını, kurallarını yerle bir ediyorlar. Bırakın, insani vicdani boyutunu. AİHM kararları yerine getirilmiyor. Bize yönelik vahşetin bir göstergesi bu. Yaralılarımızın nasıl ölebileceğine dair karar veriyorlar. Sözde güvenlik güçleri ve devlet yaşama hakkının bizatihi faili oluyor. Şu anda Cizre’de 28 yaralı var. 18’inin durumu ağır. Bulundukları evlere top atışı yapılıyor” diye konuştu.


Kaynak: Birgun.net