Yalova'da, Vali Selim Cebiroğlu tarafından sınıftan kovulduktan sonra kalp krizi geçirip ölen meslektaşları için eylem yapan İrfan Kayaş hakkında, "Onurlu insanlar bir halat için bile intihar ediyor, sen hala istifa etmiyorsun" yazılı pankartı alana koyduğu için dava açıldı. Kayaş, sosyal medyadaki paylaşımları nedeniyle, "görevinde bulunmasında sakıncalar olduğu" iddiasıyla üç ay süreyle açığa alındı.

Radikal'den İsmail Saymaz'ın haberine göre, Yalova Valisi Selim Cebiroğlu geçen yıl incelemelerde bulunmak için gittiği Termal Fen Lisesi’nde, öğretmen Halil Serkan Öz’ü tıraşını ve kıyafetlerini beğenmediği için azarlayarak sınıftan kovmuştu. Meslektaşları, Öz için 4 Nisan 2015 akşamı ‘Saygı Yürüyüşü’ düzenlemişti. Öz, katıldığı yürüyüş sırasında kalp krizi ve geçirmiş ve kaldırıldığı hastanede can vermişti. Öz’ün ölümünden sora öğrencilerine verdiği 60 kitaplık okuma listesi ortaya çıkmıştı. Bu arada, KESK’e bağlı Eğitim Sen üyeleri, Öz’ün ölümünden sonra her cuma günü Uğur Mumcu Kültür Merkezi önünde “kitap okuma” eylemine ve Vali Cebiroğlu’nu istifaya çağırmaya başlamıştı.

33 haftadır süren eylemin, geçen 22 Ocak’ta yapılan halkasına sekiz öğretmen katıldı. Bir süre kitap okuyan öğretmenler üzerinde meslektaşları Öz’ün fotoğrafı bulunan, “Ölmeden önce okunması gereken 60 kitap” yazılı dövizi alanda sergilendi. Sendika Sekreteri olan matematik öğretmeni İrfan Kayaş da “Vali istifa”, “Onurlu insanlar bir halat için bile intihar ediyor, sen hala istifa etmiyorsun”, “Özümüzü kaybettik, onurumuzu çiğnetmeyeceğiz”, “Öğretmen boyun eğmez, öğretmen el açmaz, öğretmen ders verir” yazılı dövizleri meydana yerleştirdi.


PANKARTTAN DAVA, TWEET’TEN SORUŞTURMA

Eylemden sonra Kayaş hakkında soruşturma açıldı ve ifade için 15 Şubat’ta Yalova Emniyeti’ne çağrıldı. Kayaş, ifadesinde, “Sendikamızın aldığı karar ile kitap okuma eylemi gerçekleştiriyoruz. Bu anlamda, bahsettiğiniz dövizleri ben bastırdım. Alana getirerek bıraktım. Ülkedeki yöneticiler görevlerinden dolayı en ağır eleştirilere açık olmalıdır. Dövizlerde, isim verilmeden yöneticilere karşı bir eleştiri söz konusudur. Hakaret söz konusu değildir” dedi. Ardından Vali Cebiroğlu’nu “onursuzlukla suçladığı” iddiasıyla “kamu görevlisine hakaret” suçundan bir yıldan iki yıla kadar hapis cezası istemiyle Kayaş’a Yalova 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.

Bu arada, Kayaş’ın twitter paylaşımları nedeniyle hem adli hem de idari soruşturma başlatıldı. Bu nedenle Kayaş, 4 Mart’ta üç ay süreyle açığa alındı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü, “görevi başında bulunmasında sakıncalar olduğundan disiplin soruşturması tamamlanıncaya kadar” Kayaş’ı öğretmenlik görevinden men etti. Aynı eyleme katılan iki öğretmen de yine sosyal medya paylaşımlarından ötürü açığa alındı. Bu arada eylemin bitirilmesi için öğretmenler üzerinde baskı kurulduğu ileri sürülüyor.

Kaynak: Birgun.net