SAMET AKKÖSE

Yandaş Yeni Şafak gazetesi, Uluslararası Siyaset Bilimi Derneği’nin (IPSA) 23-28 Temmuz tarihlerinde İstanbul'da düzenlemeyi planladığı '24. Dünya Siyaset Bilimi Kongresi'nin, Türkiye'deki akademisyenlerin "Buraya gelmeyin, güvenli değil" şeklindeki raporu yüzünden iptal olduğunu öne sürerek akademisyenleri hedef gösterdi.
Gazete, "2. itibar suikastı" başlığıyla yayımladığı haberde, "Terör propagandasından etkilenen IPSA, Türkiye'deki heyete güvenlik ortamıyla ilgili kaygılarını iletti. Türk akademisyenler ise bu yersiz kaygıyı ortadan kaldırmak yerine, kendi yaşadıkları dünya kenti İstanbul'un 'güvenli bir yer olmadığını' iddia ederek, IPSA üyelerine “Güvenliğinize teminat veremeyiz” şeklinde rapor sundu" ifadelerini kullandı.

HEDEF GÖSTERİLDİLER
Haberde ayrıca, "Yabancı akademisyenlere “Türkiye'ye gelmeyin” diyerek bir anlamda 'ikinci bir ihanet bildirisine' imza atan komite şu isimlerden oluşuyor" ifadelerinin ardından bildiriye imza atan komite üyelerinin “Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu, Prof. Dr. İlter Turan, Prof. Dr. Şule Kut, Dr. Füsun Türkmen, Doç. Dr. Gencer Özcan, Dr. Cemil Boyraz, Murat Borovalı’dan oluştuğu belirtilerek, fotoğraflarına da yer verildi.

Merkezi Kanada'da bulunan IPSA'nın bir yönetim kurulunun yanı sıra yerel düzenleme komitesi de bulunuyor. Yerel komite kongrelerin organizasyonuyla ilgileniyor. Dünya Kongresi 2 yılda bir gerçekleşiyor.

‘TEMİNAT VEREMEYİZ’
Hedef gösterilen komite üyelerinden Prof. Dr. İlter Turan, gazetemize yaptığı açıklamada IPSA’nın değerlendirme yaptıktan sonra kendilerinden teminat istediğini belirterek, IPSA yönetimine “Biz iyimser bakıyoruz ama tabii ki kimseye teminat verecek bir durumumuz yok” dediklerini söyledi.

Turan şunları kaydetti: “Bu Kongre İstanbul'da yapılacaktı. Fakat son zamanlarda Türkiye'de meydana gelen olaylar dolayısıyla tereddütler oluştu. Çünkü 3 bin kişinin katıldığı bir toplantı. 'İleride daha sakin olduğu bir dönemde İstanbul'da yaparız ama şimdilik başka bir şehre toplantıyı kaydıracağız' dediler. Bize danışarak yaptılar. Biz de dedik ki, yani biz geleceğe güvenle bakmakla birlikte 'mutlaka burada gelin yapın, bir şey olmaz' diye bir teminat veremeyiz...

‘İSTANBUL İÇİN UĞRAŞTIK’
Biz kongrenin Türkiye’de olması için elimizden geleni yaptık, ama bu durumla ilgili teminat veremiyoruz diyen Turan, "Daha önce sorduklarında olanların istisnai olaylar olduğunu her yerde olabileceğini söylemiştik. Yaşanan olaylar nedeniyle katılmak için başvuru yapanlar endişelendi. Toplantının Türkiye’de olması için başından beri uğraşanlar bizdik” şeklinde konuştu.


Kaynak: Birgun.net