SEMİH GÜVEN [email protected] @semihguvenn



‘Notu indirir’


‘Merkez güven vermek istedi’
Merkez Bankası’nın 15 Temmuz Darbe Girişimi’ne rağmen faiz indirim sürecini sürdürmesine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Tay, indirim kararının piyasaya ‘her şey yolunda’ mesajı vermek için sembolik olarak verildiğini, piyasalara etkilerinin 3-6 ay sonra net olarak yansıyacağını söyledi. Tay, “Merkez Bankası’nın dediği gibi olumlu bir hava yoksa, işler çok daha çığırından çıkacaksa da bu faiz indirimlerinin diyetini öderiz. Mesaj açısından doğruydu ama yanlış olup olmadığını çok sonra öğreneceğiz” diye konuştu.

‘Büyüme öncelik olmayabilir’
15 Temmuz Darbe Girişimi’nin ardından hükümetin önceliğini ‘FETÖ/PDY’ye karşı mücadeleye verdiğini söyleyen Tay, sürecin Türkiye’nin ekonomik büyümesinin negatif etkilenebileceğini söyledi. Tay, “OHAL döneminde teşvik paketlerine, büyümenin nasıl desteklendiğine bakmak lazım. Ama Türkiye’nin uzunca bir zamandır görmediği böyle bir dönemde hükümet ve diğer karar organları FETÖ yapılanmasıyla bu kadar ilgileniyorken ne kadar yüzünü ekonomiye dönecek, onu kestirmek çok zor ama soru işaretlerini de barındırdığı kesin. SP’nin not indirimine dayanak olan da buydu” diye konuştu.

***

Dolar kritik eşikte

Darbe girişimi sürecinin ardından oluşan ekonomik belirsizlik ortamında en çok merak edilen konulardan biri ise liranın dolar karşısındaki durumunun ne olacağı… Yatırım Uzmanı Tay’a göre doların lira karşısında 3,03’ü yukarı kırması ve 3,05’in altına inmemesi piyasaların OHAL’e oldukça yüksek bir anlam yüklemesinden kaynaklanıyor. Piyasaların “Kanun Hükmünde Kararnameler ne olacak, nasıl uygulanacak, ne gibi sonuçlar doğuracak” gibi ciddi soru işaretlerine sahip olduğunu söyleyen Tay, “Dolar 3,10’un üstüne çıkarsa yeni yükselişler gelebilir. Merkez Bankası da sadece dolar satım ihaleleriyle, ya da rezerv opsiyon katsayılarıyla fiyatlara müdahale etmeye çalışırsa çok başarılı olacağına da inanmam. Dolayısıyla faize yönelik adımlar atması lazım” diye konuştu.

Kaynak: Birgun.net