KESK İstanbul Şubeler Platformu, 15 Temmuz’daki darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL’in toplumu nefes alamaz hale getirdiğini, demokratik gelecek ve barış hayalini ortadan kaldırdığını açıkladı. Eğitim Sen 6 No’lu Şube binasında dün basın toplantısı düzenleyen kamu emekçileri, OHAL’in kaldırılmasını, darbe girişimine karşı yürütülen sürecin siyasi bir cadı avına dönüştürülmesinin engellenmesini istedi.
KESK İstanbul Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Fadime Kavak, “AKP iktidarı ‘darbe ile mücadele’ gerekçesiyle 20 Temmuz Çarşamba günü tüm ülkeyi kapsayan OHAL ilan ederek toplumu susturmaya, kendisinden olmayan herkesi sindirmeye çalışmaktadır” dedi.

Darbe girişimini kınadıklarının altını çizen, ancak darbe girişiminin engellenmesinin ardından yaşananların da sıkıyönetim dönemlerini hatırlatır nitelikte olduğuna dikkat çeken Kavak, “Bu darbe girişiminin karşısına demokrasinin ve evrensel insan hakları değerleri savunularak çıkılmamakta, aksine idam cezasının savunulması, işkencenin meşrulaştırılması, TBMM’nin işlevsizleştirilmesi gibi darbecilerin hedef ve amaçlarıyla benzer bir yönelime girilmektedir” diye konuştu.


‘OHAL en fazla emekçileri vuruyor’
Darbe ve OHAL uygulamalarında antidemokratik uygulamaların öncelikle ve çoğunlukla emekçileri vurduğuna vurgu yapan Kavak, şunları kaydetti: “Geldiğimiz süreçte sendika konfederasyonları kapatılmakta, sendikal hak ve özgürlükler ortadan kaldırılmakta, binlerce emekçi somut ve hukuka uygun bir gerekçe gösterilmeden görevden uzaklaştırılmakta. Çeşitli sübjektif değerlendirmeler ve asılsız ihbarlarla kolayca terör kapsamına alınabilir hale gelen emekçiler işten uzaklaştırma (açığa alma) ile tehdit edilerek örgütsüzleşmeye veya emekliliğe teşvik edilmeye çalışılmaktadır. Bunlar zaten var olan AKP kadrolaşmasının OHAL gerekçesiyle daha da yaygınlaştırılacağı algısını güçlendiriyor. KESK üyelerinin afaki gerekçelerle açığa alınması cadı avı başlatılabilir kaygısını gerçeğe dönüştürüyor.”

Kavak, “Başta hükümet olmak üzere TBMM’deki siyasi partileri, darbe girişimine karşı yürütülen sürecin siyasi bir cadı avına dönmesinin engellenmesini, emekçilerin iş güvencelerinin ve kazanılmış haklarının, herkesin temel hak ve hukukunun korunmasını ve soruşturmaların evrensel hukuk ilkeleri içerisinde kalınarak yürütülmesini sağlamaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Birgun.net