ZEYNEP KURAY [email protected] @zeynokuray

On binlerce öğretmen, bu yıl 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’nü hukuksuz açığa alma, ihraç, sürgün ve soruşturmaların gölgesinde karşıladı. Eğitim Sen üyeleri dün İstanbul ve Ankara’da eylemler yaparak, yaşadıkları tüm bu haksızlık ve hukuksuzlukları protesto etti.

İstanbul’da İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde toplanan Eğitim Sen’liler, haksız şekilde açığa alınan öğretmenlerin derhal görevlerine iade edilmesini istedi. “Öğretmenime dokunma”, “İş güvenceme, mesleğime dokunma”, “Barışı savundum, savunacağım” yazılı dövizler taşıyan öğretmenler, “Ne OHAL ne darbe, demokratik Türkiye” sloganı attı.

12 Eylül’de bile böyle kıyım yaşanmadı
Eylemde konuşan Eğitim Sen 1 Nolu Şube Başkanı Hüseyin Özev, on binlerce öğretmenin sadece sendikalarının aldığı eylem kararına uyarak demokratik haklarını kullandıkları için cezalandırılmak istendiğini belirtti. 12 Eylül sürecinde bile bu kadar kapsamlı bir öğretmen kıyımının yaşanmadığını söyleyen Özev, 12 Eylül’de 3 bin 700 öğretmen ihraç edilirken, 15 Temmuz sonrası bu sayının 23 bin 163’e vardığına dikkat çekti. Özev, tüm baskılara karşın mücadelelerini sürdüreceklerini ve alanları terk etmeyeceklerini duyurdu.

Bakanlığın önüne yürüdüler
Ankara’da ise eylemin adresi Milli Eğitim Bakanlığının önü oldu. Türkiye’nin dört bir yanından gelerek Eğitim Sen’in Ankara Şubeleri önünde toplanan öğretmenlere , emek ve demokrasi güçleri de destek verdi. Öğretmenler, “Direne direne kazanacağız” , “Öğretmenime dokunma” sloganlarıyla Bakanlığın önüne yürüdü.

Bakanlığın önünde konuşan Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca, “Türkiye’nin öğretmenleri 5 Ekim’i ihraçlar ve açığa almaların gölgesinde ciddi anlamda işsizlik tehdidiyle ve sözleşmeli/güvencesiz istihdam uygulamaları ile karşılamaktadır” dedi.

‘Mülakatlar iptal edilsin’
Sözleşmeli öğretmenlik mülakatlarında yaşanan skandalları da hatırlatan Karaca, mülakatlarda öğretmenlere “Reis denilince aklınıza kim geliyor?”, “Oruç tutuyor musunuz?” gibi sorular sorulduğuna dikkat çekti. Karaca, “Torpile dayalı mülakat sınavları iptal edilmeli, öğretmenler KPSS puan üstünlüğü sıralamasına göre kadrolu olarak atanmalıdır” diye konuştu.

Karaca, son olarak şunları kaydetti: “Eğitim Sen olarak, dayatılan her türlü haksız ve hukuksuz uygulamanın eğitim ve bilim emekçilerinin birleşik, örgütlü mücadelesiyle kırılabileceğine inanıyor, yaşadığımız tüm olumsuzluklara rağmen öğretmenlerimizin, eğitim ve bilim emekçilerinin 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’nü kutluyoruz.”

Kaynak: Birgun.net