ERK ACARER [email protected] @eacarer

2014-2015 eğitim öğretim yılında Resmi Gazete’de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği kapsamında, proje okul ilan edilen kurumlarda, ‘Öğretmenlerin aynı eğitim kurumunda azami çalışma süresi’ yeniden düzenlendi. Yönetmeliğin 48’inci maddesinde azami çalışma süresi de ‘adaylık dâhil 8 yıl olarak’ belirlendi.
Yönetmeliğin laik eğitime vurulan bir darbe olduğu belirtiliyor. Geçen yıldan bu yana, laik eğitimin son kalesi olarak görülen seçkin liselerin proje okullar kapsamına sokularak içleri boşaltılıyor. Söz konusu okullarda 8 yılını dolduran nitelikli öğretmenler norm kadro ve ihtiyaç fazlası olarak görülüp başka okullara atanıyor. Eğitimciler, uygulama ile AKP’nin okullara ‘kendi kadrolarını atayıp’ gericiliği artıracağı endişesini taşıyor.

Öğretmene: Norm fazlasıyım de tayin ol
Öte yandan branş öğretmenlerine norm kadrosu fazlası muamelesi yapılamıyor. Ancak ülkenin nitelikli sanatçılarını yetiştiren kurumlarda görevli öğretmenlere sürgün ve kıyım uygulamak için başka bir yol deneniyor. Söz konusu okullarda görev yapan eski ve başarılı öğretmenler tayin olmaya, okullarından ayrılmaya zorlanıyor.

Öğretmenlere zorla ‘’Norm kadro ve ihtiyaç fazlasıyım’’ diye belge imzalatılmaya çalışılıyor. Öğretmenlere bu belgeleri imzalatamayan okul müdürlerinin de cezalandırılacağı belirtiliyor.

İstanbul, Bursa, İzmir ve Ankara’daki sanat liseleri bu baskıdan payına düşeni alıyor. İstanbul Avni Akyol, Aydın Doğan, Bursa Zeki Müren ve Ankara’daki güzel sanatlar liseleri bu uygulama kapsamında.

Müdüre: İmzalatamazsan cezalandırılırsın
Kadıköy’deki sanat liselerine, Kadıköy Kaymakamlığı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından gönderilen ‘iki belge’ hem öğretmenlerin hem de yöneticilerin ne kadar zor durumda kaldığını gösteriyor. Belgelerden biri öğretmene imzalatılmak isteniyor. Öğretmenlerden kendilerini norm kadrosu fazlası olarak göstermeleri talep ediliyor. Tamamen ‘asılsız ve öğretmenin kendi isteğine uygun olmayan’ taleplerini yansıtan bu belgeyi onlara imzalatmaya çalışıyorlar. Ancak öğretmenler belgeyi imzalamayı da tayin olmayı da reddediyor. Müdürlere yönelik diğer belgede ise, eğer öğretmenleri ikna edemezlerse haklarında yasal işlem yapılacağı anlatılıyor. O belgede, “Öğretmenlere ait ekte gönderilen norm kadrosu fazlası bilgi formunun eksiksiz doldurularak imzalatılması…” satırları dikkat çekiyor.

Okul aile birliği üyeleri sokulmuyor
Okullarından ayrılması istenen eğitimcilerin hepsi mesleğine, dalına enstrümanına hâkim resim ve müzik öğretmenleri. Aralarında 5 yıl boyunca güzel sanatlar liselerinde okutulacak kitapları yazan ekipteki öğretmenler de yer alıyor. Bununla birlikte öğretmenlerin seslerini kamuoyunun duymaması için baskı yapılan eğitim kurumlarına okul aile birliği üyeleri de sokulmuyor.

Kaynak: Birgun.net