IŞİD'e para, mühimmat ve cihatçı akışının büyük bir bölümünün Türkiye'den gittiği raporlarla bir kez daha ortaya konurken, ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone de, Türkiye'nin bir diğer cihatçı örgüt olan El Nusra Cephesi’yle bizzat birlikte çalıştığını savundu.

Çatışma bölgelerindeki silah ve mühimmatın dolaşımı üzerine araştırma yapan CAR adlı kuruluş, Suriye ve Irak’taki IŞİD ve diğer cihatçı örgütlerin, patlayıcı yapımı için ihtiyaç duyduğu malzemelerin büyük kısmını Türkiye üzerinden sağladığını öne sürdü.

MALZEMELER ÇEŞİTLENDİ
İngiltere'nin saygın gazetelerinden The Guardian'ın haberleştirdiği rapor, Suriye ve Irak'ta kullanılan el yapımı patlayıcıların 20 ay boyunca incelenmesi sonucu yazılmış.

Buna göre, kimyasal ve elektronik malzemeler, gübre ve kabloların da aralarında bulunduğu bomba yapımında kullanılan malzemelerin birçoğu, IŞİD’in kontrolündeki bölgelere Türkiye üzerinden giriyor. Kaçakçılığın artmasıyla IŞİD'in eline geçen malzemelerin de çeşitlendiğini belirten rapor, örgütün giderek daha komplike ve güçlü patlayıcılar hazırlayabildiği belirtiliyor. Malzemelerse, genellikle madencilik ve tarım sektörlerinden temin ediliyor.

SINIR FİİLEN AÇIK
Rapor, Suriye ve Irak’ta el yapımı patlayıcı kullanımının geçmişteki çatışmalarla kıyaslandığında çok daha büyük boyutta olduğunu ortaya koyuyor.

Sınırdaki hareketliliğe de değinen CAR raporu, bomba malzemelerinin sadece Suriye ve Irak'ı çevreleyen ülkelerden gelmediğini, ancak ana geçidin Türkiye olduğunu vurguluyor. CAR’ın başkanı James Bevan, “CAR araştırmacıları Türkiye’den Suriye’nin kuzeyine TIR'ların, araçların, insanların, gıda ve petrolün geçiş yaptığını gördü. Türkiye ve IŞİD’in kontrol ettiği bölgeler arasındaki sınır fiilen açık durumda” diyor.

WSJ: KAPALIÇARŞI VE ANTEP'TEN PARA AKIYOR
Türkiye üzerinden IŞİD’e giden yardım konusuna değinen bir diğer yazı ise ABD’de Wall Street Journal’da (WSJ) yayımlandı.
WSJ’ın, IŞİD’in mali işlerini yürüten isimlerden Iraklı işadamı Ebu Ömer’e dayandırdığı haberinde, Türkiye üzerinden Irak ve Suriye’de IŞİD kontrolündeki topraklardan her gün milyonlarca dolar para akışı gerçekleştiğini belirtti.

Habere göre, IŞİD’in para transferinin üç rotası var. Biri Musul’a para akışını koordine eden Kapalıçarşı’nın arkasındaki döviz büroları, diğeri Antep ile Suriye’nin Rakka kenti arasındaki hat, üçüncüsü de Ürdün’ün başkenti Amman’dan Bağdat’a uzanan hat. Irak Merkez Bankası’nın IŞİD’le bağlantılı olduğundan şüphelendiği 142 döviz bürosu arasında, İstanbul, Ankara ve Gaziantep’teki döviz büroları bulunuyor. WSJ, son 18 ayda Türkiye, Ürdün ve Erbil’de IŞİD’in finansmanını yürüten çok sayıda şirket açıldığını da aktarıyor.
Ebu Ömer, döviz büroları üzerinden, normalde alınan komisyonun iki katına IŞİD’in para transferini gerçekleştirdiğini ifade ediyor. Örgüt, kontrolü altındaki topraklara para transferinden yüzde 2 vergi alıyor.
Haberde, Türkiye ve Ürdün’ün para transferini durdurmak için gerekli adımları atmadığı, Iraklı yetkililerinse rüşvetle satın alındığı aktarılıyor.

Kaynak: Birgun.net