YUSUF CEM DURAKCAN

Duygularımızın dahil olduğu olayları, nötr olaylara göre daha iyi hatırlarız. Örneğin; normalde eve dönerken çevredeki uyarıcılara dikkat etmesek de, bir trafik kazası ile karşılaştığımızdaki detayları çok daha yüksek doğrulukta hatırlayabiliriz.

Bu temelden yola çıkan araştırmacılar; pozitif deneyimlerin, benzer fakat sonradan gelen ve duygusal bileşeni olmayan olayların hatırlanmasını etkileyip etkilemediğini araştırdılar.

Araştırma kapsamında, katılımcılara nesne ve hayvan fotoğrafları gösterildi. Katılımcılar, her bir hayvan fotoğrafı gördüklerinde ise para ödülü aldılar. Beklendiği gibi, ödüllü fotoğraflar daha iyi hatırlandı. İkinci gün ise katılımcılara, yeni hayvan ve nesne fotoğrafları gösterildi. Fakat bu sefer ödül olmamasına rağmen, katılımcılar yalnızca hayvan fotoğraflarını hatırlamakta kalmayıp nesne fotoğraflarını da daha iyi hatırladılar.

Buradaki en önemli nokta; pozitif uyarıcının hafıza üzerindeki etkisinin ortaya çıkması için uykunun gerekiyor olması. Çünkü uyku sırasındaki hafıza sağlamlaştırılması sürecinde, pozitif uyarıcıların geldiği olayların beynimizdeki yeri sağlamlaşıyor ve daha sonra gelecek benzer uyarıcıların olduğu olaylara olan tepkimiz değişiyor.

Kaynak: Birgun.net