SEBAHAT KARAKOYUN
[email protected]

@ssenyaprak

Erzurum’un Yakutiye ilçesinde bir okulda, yaşları 6 ile 10 arasında değişen 11 çocuğa cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla tutuklanan sınıf öğretmeni A.K.’nin, iyi not alan çocukları “ödüllendirme” adı altında “dokunarak, öperek” taciz ettiği ortaya çıktı.

Yakutiye'deki okulda kız ve erkek öğrencilere cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla hakkında suç duyurusunda bulunulan ve mahkemece ”küçük çocuklara taciz” suçlamasıyla tutuklanarak cezaevine gönderilen sınıf öğretmeni A.K’nin , “ödüllendirme” adı altında bir cinsel istismar sistemi kurduğu anlaşıldı.

CHP Kadın Çocuk Hakları İnceleme ve İzleme Komisyonu Başkanı Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, konuyla ilgili bir araştırma yaptı. Dava sürecini takip edeceklerini belirten Yüceer, istismarın okuldaki öğrencilerden birinin durumu rehberlik öğretmenine anlatmasıyla ortaya çıktığını belirtti. Yüceer’in, olaya ilişkin aktardıkları özetle şöyle:

Önce okulda sonra kursta taciz

A.K, ödüllendirme adı altında bir cinsel istismar sistemi kurmuş. Başarılı çocukları, iyi not alanları öpmek, dokunmak gibi eylemlerle ‘ödül’ adı altında taciz etmiş. Öyle ki çocuklar cinsel tacizi eğitim sürecinin normal bir parçası gibi algılamış. Tacize uğramayan çocuklar, diğer arkadaşlarını kıskanıyor, hatta üzülüyormuş. Daha sonra bu şahıs dört ve beşinci sınıflara yönelik özel bir kurs kurarak tacizlerine burada da devam etmiş. Olay okuldaki çocuklardan birinin rehberlik öğretmenine anlatmasıyla ortaya çıkmış.

Devlet denetlemeli

Ödüllendirme sistemini bir oyun gibi işletmiş. Çocuklar da onu benimsemiş. Bu tarz istismarda bulunanların makam, mevkii ve bulundukları pozisyonu kullandıklarını görüyoruz. Genelde bu tip kişiler için yakın çevrede bulunanlar ‘başarılıydı, çok şaşırdık’ ifadelerini kullanıyor. Çünkü çocuklara çok vakit harcıyor, kurslar açıyor, sempatik bir şekilde kendini kabul ettiriyorlar. Ancak bir hiyerarşinin olduğu yerde denetimlerin çok daha fazla, kuralların net olması gerekir. Devletin her türlü denetim mekanizmasını işletmesi lazım. Maalesef bu alanlarda yeterli denetim olmadığı gibi, yasal olmayan kurslar, yurtlar ve vakıfların at koşturmasına izin veriliyor. Bu olay da bir ders niteliğinde. Demek ki denetimler iyi yapılacak, çocuklara farkındalık kazandırılacak. Bu konuda ne aileler ne de çocuklar kendilerini koruma yöntemleri konusunda yeterince bilinçli.

Kaynak: Birgun.net