BirGün / ANKARA

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın 2 Mart 2016 tarihli açıklamasına göre, Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı sürecindeki bin 845 kişiye hakaret suçlamasıyla dava açıldı. 845 kişi için kovuşturma izni verildi. Görev süresinin ilk altı ayı içerisinde ise Cumhurbaşkanına hakaretten 8 kişi tutuklandı.

Cumhurbaşkanı’na hakaret gerekçesi ile tutuklananlardan birisi de ODTÜ Kentsel Politika Planlaması ve Yerel Yönetimler Programı’nda Yüksek Lisans öğrenimine devam ve Şehir Plancıları Odasında Mesleki Denetim Görevlisi olarak çalışan Ayhan Erdoğan’dır. Erdoğan, sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımlar nedeniyle "Cumhurbaşkanına hakaret" suçlamasıyla Savcı tarafından ifade vermeye çağrıldı ve ifade sonrası tutuklandı. Yapılan bütün itirazlara rağmen Erdoğan, "kaçma şüphesi" gerekçesiyle serbest bırakılmadı. Erdoğan’ın tutukluluğu sebebiyle öğrenim hayatı da sekteye uğradı. Erdoğan’ın tutukluluğuna sebep olan suçlamanın iddianamesi henüz tamamlanmazken, ikamet ettiği, çalıştığı, okuduğu yer belli olmasına rağmen 4 Mayıs’tan bu yana bırakılmaması tepki çekti.



Hukuksuz yargılamalar son bulsun
Erdoğan’ın serbest bırakılmamasına ilişkin TMMOB Ankara İl Koordinasyon Kurulu tarafından yayımlanan yazılı açıklamada “Sosyal medya paylaşımlarının suç unsuru olarak kullanılması, doğrudan ifade özgürlüğüne yapılan bir saldırıdır. Düşünmenin, sorgulamanın ve fikir beyanında bulunmanın suç olarak görülmesi aleni bir şekilde hukuk devleti anlayışının terk edildiğinin bir göstergesidir” denildi.

Açıklamada, “Yargı sistemi baskı aracı olmamalıdır. Adaletin keyfi bir şekilde kendinden olmayanı cezalandırma şeklini alması sonucu, iktidarın gözünde muhalefetin tamamı suçlu olarak görülmektedir. Sosyal medya paylaşımları ve cumhurbaşkanına hakaret suçlamalarıyla, milletvekilleri, siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları, meslek odaları, gazeteciler, gazeteler, köşe yazarları, karikatüristler, ünlü kişiler, reşit olmayan çocuklar, liseli ve üniversiteli gençler gibi toplumun tüm kesimleri iktidarca potansiyel suçlu olarak görülerek suçlanmakta, yargılanmakta ve hukuksuz bir şekilde tutuklanmaktadır. Suçun iktidar tarafından yaratılması, suçlamanın kendisidir. Yargı sisteminin, baskı mekanizmasına dönüşmesinin engellenmesini talep ediyoruz. Hukuksuz yargılamalara son verilmelidir. Dava süreci başlamamış ve kaçma şüphesi bahanesiyle tutuklu bulunan tüm tutuklular derhal serbest bırakılmalıdır” ifadelerine yer verildi.

Kaynak: Birgun.net