Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), Dicle Haber Ajansı'nın emek ve demokrasi güçlerinin darbe girişimi ve OHAL'e karşı yaptığı ortak açıklama sonrasındaki haberlerine dair açıklama yaptı.

"Parçası olduğumuz Birleşik HAZİRAN Hareketi’nin de imzacısı olduğu bu açıklama, ‘Özgür Gündem’ gazetesinde ‘Demokrasi Bloku’ bileşenleri açıklaması olarak sunulmuş, buna ilişkin bir düzeltme açıklaması yayınlamıştık. Bugün de Dicle Haber Ajansı’nda ortak mücadele, dayanışma hukuku ve gazetecilik etiği açısından da kabul edilemeyecek benzer bir haber yayınlandı" ifadeleri kullanılan açıklamada şöyle denildi:

"Başkanlar Kurulu Üyemiz Alper Taş ile emek ve demokrasi güçlerinin basın toplantısının ardından yapılan söyleşi, kendisinin kullanmadığı ifadeler eklenerek haberleştirilerek yayınlandı.

Başkanlar Kurulu Üyemiz Alper Taş’ın, söyleşide ‘ortak mücadele ekseni, koordinasyonu, komuta merkezi oluşturmak’ yönündeki ifadeleri haberde yer almazken bunun yerine ‘Birleşik Demokrasi Cephesi kurulmalı’, ‘Demokrasi Bloku acil oluşturulmalı’ gibi söyleşide asla kullanılmayan kavramlar yazılmıştır.

Bir kez daha ifade ediyoruz ki, bu tür manipülatif, gerçekle ilgisi olmayan hatta söylenmemiş olanları söylenmiş gibi yaparak yayın yapmak dost kurumlara yakışmamaktadır.

D’nın bu sabah servis ettiği ve birçok haber sitesinde de yer alan habere konu olan söyleşinin tamamını yayınlıyoruz:

D’nın geçtiği haber ise şöyleydi;

Acilen ‘Karanlık tabloya karşı ortak Demokrasi Cephesi’
Başarısız darbe girişiminin eksikliğini tamamlayıp Türkiye’yi darbe rejimi ile yöneten AKP hükümetinin OHAL uygulamasına karşı çıkan siyasi parti temsilcileri, Türkiye’deki karanlık tabloya karşı Demokrasi Cephesi’nin acilen oluşturulması ve kalıcı bir mücadele ağının kurulması gerektiğinin altını çizdi.

AKP iktidarının Türkiye genelinde uygulamaya koyduğu OHAL uygulamasına karşı çıkan Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan ile Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Eş Başkanı Alper Taş, yaşanan sürece ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İlan edilen OHAL uygulaması ile sivil darbenin devreye girdiğini belirten genel başkanlar, Demokrasi Cephesi’nin derhal kurulup, faaliyetlerine başlaması gerektiğinin altını çizdi.

‘Demokrasinin kurtarıldığını söyleyemeyiz’
15 Temmuz’da yaşanan darbe girişimine ilişkin “Darbenin engellenmesi ile birlikte demokrasiyi kurtardığımızı söyleyemeyiz” diyen EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, AKP’nin OHAL uygulaması ile istediği düzeni Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) devreye koyacağını ifade etti. Gürkan, “AKP hükümeti resmen darbe ile mücadele adı altında kendi iç klik çatışmalarını bir siyasi hesaplaşmaya dönüştürmüş durumunda” dedi.

‘Önemli olan darbe zeminlerini ortadan kaldırmak’
Darbecilerden hesap sorulması taraftarı olduklarını da sözlerine ekleyen Gürkan, darbe zeminini oluşturan antidemokratik uygulamalardan vazgeçmenin daha da önem arz ettiğini söyledi. Gürkan, “Çünkü bizler biliyoruz ki darbeler demokratik olmayan ülkelerin siyasetinde zemin bulmakta ve gerçekleşebilmektedir” tespitinde bulundu.

‘Toplumsal muhalefet sindirilmek isteniyor’
İktidar tarafından uygulamaya konulan OHAL ile birlikte Türkiye’deki toplumsal muhalefetin sindirilmeye çalışıldığının altını çizen Gürkan, kimsenin beklemeye vaktinin olmadığını vurgulayarak şunları aktardı: “Elbette bu politikalardan tüm toplumsal kesimler zarar görebilecek. Bu nedenle her durumda tüm gerici politikalara karşı mücadeleyi yükseltmek, özlediğimiz demokrasi ve barışı kazanabilmek için de mücadele iradesini ortaya koymamız gerekiyor.”

‘Güç olabilirsek kazanabiliriz’
Türkiye’deki demokrasi güçlerinin ortak mücadele anlamında önemli birikime sahip olduğuna dikkat çeken Gürkan, Türkiye’deki karanlık tabloya karşı ortak Demokrasi Cephesi’nin acilen oluşturulması ve kalıcı bir mücadele ağının kurulması gerektiğini kaydetti. Gürkan, “Bu taleplerimizi kazanabilmenin yolu mücadele etmekten geçtiği kadar, güç olmaktan geçiyor. Güç olabilirsek bunu yapabiliriz” dedi.

‘Darbe OHAL yasası olarak karşımıza geldi’
Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Eş Başkanı Alper Taş ise, sivil darbe ile karşı karşıya kaldıklarını vurgulayarak, “Sivil darbe girişimi OHAL yasası olarak önümüze geldi. Madem askeri darbe bastırıldı, yapılması gereken demokratik iklimi yaratmaktır. Baktığında uygulanan OHAL ile Meclis’in kısıtlı iradesi tavsiye edilmiştir” diyerek OHAL ilanına tepki gösterdi.

‘Toplumsal muhalefet birlikte mücadele etmeli’
Cumhurbaşkanı’nın OHAL uygulamasını sürekli kılacağını kaydeden Taş, tüm toplumsal muhalefetin birlikte mücadele etmesi gerektiğini söyledi. Taş, demokrasi bloğunun acil kurulması gerektiğini ifade ederek, “Bizler bir an önce Demokrasi Cephesi’nin kurulması için daha iyi çalışmalar yürütüp, biran önce bu durumu netliğe kavuşturacağız” diye konuştu.

‘Demokrasi güçleri ortak komuta heyeti oluşturmalı’
Taş, şöyle devam etti: “Bu son darbe girişiminden sonra Emek Barış ve Demokrasi güçlerinin ortak bir komuta heyetini oluşturup, birbirimizle daha ortak mücadele zeminini geliştirmenin imkânlarını çoğaltacağız. Çok kısa sürede bunları noktalamamız gerekiyor. Bu birleşik Demokrasi Cephesi’ni kurmamız gerekiyor. Somut adımlarla bu demokrasi güçlerini güçlendireceğiz.” (D)"

Kaynak: Birgun.net