Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Dış Politika Çalışma Grubu Sözcüsü Hayri Kozanoğlu, Cerablus operasyonuna dair bir açıklama yaparak "Türkiye Başbakan Binali Yıldırım’ın Suriye’nin toprak bütünlüğünden yana olduğunu açıklamasının hemen ardından, yaman bir çelişkiyle Cerablus’a operasyon düzenledi" değerlendirmesinde bulundu.

ÖDP Dış Politika Çalışma Grubu'nun "Rüzgar ekenler fırtına biçiyor" başlıklı açıklaması şöyle:

"Suriye’de yıllardır rüzgar esen, politikasını Esad’ı devirmek üzerine kuran Türkiye, şimdi fırtına biçmektedir. Unutulmamalıdır ki, Cerablustaki İŞİD militanları sınırı Türkiye’nin en azından göz yumması sonucu geçmişlerdir. Üstelik bir kısmının da Türkiye vatandaşı olduğu bilinmektedir.

En son Gaziantep’te yaşanan katliamın gösterdiği gibi, gibi cephe gerisinde İŞİD militanları cirit atmaktadır. Sözüm ona şimdi Türkiye koridoru açacak, topraklarımızda konuşlanmış “ılımlı muhalifleri” sokarak Cerablus’u kontrol altına alacaktır. Muhtemelen ABD’nin de onayıyla şimdilik Kürt koridorunu kapatmak, bunu bir zafer gibi sunmak planlanmaktadır. Öncelikle, baştan beri ABD-Türkiye-Suudi Arabistan-Katar’ın desteklediği, adı ılımlı bu Cihatçılar hiçbir askeri başarı elde edememiştir. Benzer bir durumun Cerablus’ta ortaya çıkması , Suriye bataklığına iyice saplanma anlamına gelecektir.

Sonuç olarak, AKP-Erdoğan rejimi aslında Türkiye’yi Suriyeleştirmiştir. Kendi Kürt sorununu çözememiş, şimdi saldırıya geçtiği İŞİD’e ve Özgür Suriye Ordusu’na kucak açmış, Suriye’de savaşan tüm tarafların izdüşümlerinin ülkemizde de tehdit oluşturmasına neden olmuştur. Yeni-Osmanlıcılık, bölge gücü olma hayalleri derken, başta Gaziantep-Kilis olmak üzere memleketi kendi sınırını koruyamaz hale düşürmüştür. Daha da kötüsü terör güçleri “hattı saldırı yoktur sathı saldırı vardır” anlayışıyla, bütün ülkede güvenlik tehdidi oluşturmaktadır.

Bu noktaya gelinmesinin sorumlusu da, Erdoğan ve AKP’nin emperyalizmin yedeğinde ,saldırgan, mezhepçi ve tümden yanlış Suriye ve Ortadoğu politikasıdır.

AKP, bugün de yanlış ve iflas etmiş politikalarını sürdürmeye çalışmaktadır. Cerablusa tank sürmekle, cihatçıları desteklemekle bu bataklıktan çıkmak mümkün değildir.

-Cerablus operasyonu durdurulmalıdır.

-Cihatçı güçlerle verilen destek sona erdirilmeli, sınır güvenliği tam olarak sağlanmalıdır.

-Türkiye, Suriye'ye yönelik askeri müdahalelerin üssü olmaktan çıkarılmalı, İncirlik ve diğer üslerin faaliyetine son verilmelidir.

-Suriye’yi kanlı oyun sahasına çeviren ABD başta olmak üzere tüm yabancı güçler Suriye’den çekilmeli, Suriye’nin kaderine Suriye halkı karar vermelidir."

Kaynak: Birgun.net