BURCU CANSU / @[email protected]

Özgürlük ve Dayanışma Partisi, (ÖDP) 8. Olağan Konferans-Kongre Ankara’da dün başladı. ÖDP üyeleri sabah erken saatlerde konferans salonunu hınca hınç doldurdu. ÖDP Artvin İl Örgütü’nün hazırladığı “Direnen Artvin Halkı Kazanacak” pankartı salona asıldı. Konferansta, pazartesi günü bilirkişi incelemesi yapılacak Cerrattepe için eylem çağrısı yapıldı, eylemin Ankara’da 12.30’da Enerji Bakanlığı önünde yapılacağı duyuruldu.

Eşitlik, bağımsızlık ve devrim yolunda yaşamını kaybedenler anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunulan konferansta ilk sözü ÖDP PM Üyesi Onur Kılıç aldı. Kılıç, “Türkiye ve toplumsal mücadele açısından çok önemli süreçlerden geçtik. Gezi direnişini yaşadık, Haziran isyanına tanıklık ettik. Haziran isyanının sıcaklığını Gezi’de Taksim’e, Ankara’ya, Artvin’e, İzmir’e kadar ülkenin her yanına taşıdık. Aynı çerçevede Haziran’ın açtığı yolda yürümeye başladık. Haziran Hareketi ile laiklik mücadelesini yükselttik. İç savaşa karşı barış için ses verdik. İsyan ve direniş günleri devletin katliamları ile baskılarla üzerimize kara bir bulut çöktü. 10 Ekim’de Ankara’ya geldiğimizde bizi katlettiler. Ellerimizde emek için, eşitlik için, demokrasi için yükselteceğimiz sese bombalara karşılık verdiler” diye konuştu.

‘Zaaflarımızı aşmalıyız’

ÖDP Eş Genel Başkanı Alper Taş ise “20 yıla çok önemli deneyim ve pratikler sığdırdık. Ancak, bu 20 yılın sonunda Türkiye’yi AKP yönetiyorsa bütüne baktığımızda çok başarılı olamadığımız ortada. Bizi ayakta tutan ideolojik ve politik duruşumuzdur. Ancak bunun altını dolduramadık. Devrimciye yakışan yeni başlangıçlar yapabilmektir” dedi.

Taş, “‘Bir arada yaşam dedik, çok önemli bir çıkış yaptık. Fakat bu çıkışımızı sürdürebilseydik bugün Türkiye çok farklı bir yerde olurdu. Suriye meselesinin ortaya çıktığı günlerde Hatay’a gidip sözümüzü söyledik. Orada fiili bir miting yaptık ama bu çalışmaları geliştiremedik, sürekli kılamadık. Birim temelli çalışmayla partimizi, demokrasiyi, Türkiye’yi yeniden kuracağız dedik. Eğer bunu becerebilseydik Türkiye’nin ayağa kalktığı Gezi günlerinde çok başka zeminler geliştirip o isyanın daha da kalıcı hale gelmesini sağlayabilirdik. Devrimcilik aynı zamanda iradecilikse yapmamız gerekenlere karşı sorumlu olmamız gerekiyor. Nasıl bir devrim tahayyül ediyorsak bugün de partimizi öyle yenilememiz gerekiyor. İlk görevimiz yabancılaşmayı aşmaktır. İlk yapmamız gerekenler birim temelli örgütlenmeyi, parti içi demokrasiyi harekete geçirmek, zaaflarımızı aşmaktır" şeklinde konuştu. Yeni bir sürece girildiğini söyleyen Taş, bu süreçte eşbaşkanlığın da tartışılması gerekildiğinin altını çizdi.

Taş şunları kaydetti: “Yeni yüzlere ihtiyacımız var. Kolektif bir siyaset içerisinde yüzlerimizi çoğaltmamız lazım.Başımız dik yüzümüz ak sokaklara çıkıp bütün Türkiye’yi mahalle mahalle köy köy örgütleme görevi bizimdir. Devrim yapacağız. İddiamız budur.

Konferansta söz alan MYK Üyesi Önder İşleyen şöyle konuştu: AKP sokaktaki toplumsal örgütlülüğü bastıracak önlemler aldı. Gezi’ye daha örgütlü girebilseydik ve daha iyi bir noktaya taşıyabilseydik daha başarılı olabilirdik. AKP rejiminin hiç bir versiyonu ile asla uzlaşmayan, kendi iddiasını ortaya koyan bir harekete ihtiyaç var. Bu yüzden Haziran Hareketi’ne ihtiyacımız var. Sokağı örgütlemek için çıktığımız politikanın adı Haziran politikasıdır.” Konuşmaların ardından birçok konuda önergeler sunuldu. ÖDP’nin 8’inci Kongresi bugün Ankara’da Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu’nda düzenlenecek. 8. Kongre’de Parti Meclisi üyeleri seçilecek.

***

Daha kolektif ve örgütlü bir ÖDP için atılacak adımlar

Konferasta ÖDP’nin yeni dönemdeki örgütlenmesine dair yapılan değişiklik ve öneriler 4 madde halinde sunuldu. Sunulan önerilerde ise şu ifadelere yer verildi:

1- PM sayısının 33’den 41’e, MYK sayısının 11’den 13’e çıkarılması,

2- Üç ayda ve MYK’nin ihtiyaç duyması halinde toplanacak, bir sürekliliğe sahip Danışma Kurulu’nun oluşturulması, Danışma Kurulu toplantı bilgilerinin PM’ye sunulması,

3- Bir yandan AKP’nin ve düzenin çelişkilerini açığa çıkartan ve teşhir eden ama bununla sınırlı kalmayıp ülkemizin makro sorunlarına makro çözümler ve alternatifler sunan bir tür “gölge kabine” görevini de üstlenecek olan Alternatif Politikalar Çalışma Grubu’nun ilk PM toplantısında oluşturulması, kamuoyu ile paylaşılması ve Çalışma Grubu sorumlularının partinin bu alandaki sözcüsü haline getirilmesi,

4- Eş Başkanlık Sisteminin yerine, Konferansta seçilen PM içerisinden belirlenecek 5 kişilik Başkanlar Kurulu’nun oluşturulması.

***

Sosyalizme dair önerge

Bugün dünyanın pek çok noktasında gelişen isyan ve direniş hareketleri, sosyalizmin yeni tarihsel dönemine ilişkin önemli ipuçları ve deneyimler içeriyor. Toplumsal muhalefet ve sosyalist hareket içinde 21. yüzyılın sosyalizmine yönelik önemli ideolojik ve örgütsel tartışmalar gelişiyor. Partimiz isyan ve direnme hareketleri içinden gelişen, 21. yüzyılın sosyalizm arayışlarının parçası olarak, bu yönde kurucu bir fikrin geliştirilmesine yönelik çabalarını yoğunlaştıracaktır. Bu çabalarının parçası olarak fikri tartışma zeminlerinin oluşturulması, teori ve ideoloji ağırlıklı bir derginin çıkarılmasını, bu doğrultuda geliştirilecek çabaların teşvik edilmesini önüne koyar.

***

Kürt sorununa dair önerge

1- ÖDP, Kürt halkının yaşadığımız dönemde statü talebini anlayan, Kürtlerin istedikleri gibi yaşama haklarına saygı duyan, bu hakkı evrensel, insani, demokratik bir hak olarak gören bir noktadan yaklaşır.

2- ÖDP, kuruluşundan bu yana Kürt sorununda hep savunageldiği barış, demokratik çözüm ve bir arada yaşam çizgisini, bugün daha da geliştirmeyi amaçlar.

3- ÖDP, Kürt sorunu etrafında giderek şiddetlenen çatışmaların, özellikle Batı’da Türklerle Kürtlerin iç içe yaşadığı yerlere taşınabileceği kaygısından hareket eder. Bu tehlikeyi gerici bir iç savaş olarak ele alır ve bu gidişatı durdurma sorumluluğunu insani, demokratik ve devrimci bir görev olarak görür.

4- ÖDP, yıllardır binlerce Türk ve Kürt insanımızın ölümüne ve büyük maddi ve manevi kayıplara neden olan bu savaşın askeri temelde kazananının olmayacağından hareketle, savaşan tarafların niyetine ve iradesine bırakmaksızın bir toplumsal barış inisiyatifinin aşağıdan yukarıya inşa edilmesi için gerekli çabaları gösterir.

5- ÖDP, Kürt sorununun Ortadoğu’daki emperyalist paylaşım mücadelesinin bir parçası haline gelmesinden duyduğu kaygıyla, ülkemizdeki sorunun halkların bağımsız, bir arada, eşit ve özgür yaşamı temelinde çözüleceğine inanır. Bu doğrultuda mücadele yürütür.

6- ÖDP, Suriye’deki savaşın sona erdirilmesini talep eder bu doğrultuda Suriye’deki emperyalist saldırganlığa karşı çıkar, Suriye halkının kendi kaderini tayin hakkını savunur.

***

Birleşik Ekoloji önergesi

1- Partimiz, doğa- yaşam mücadelelerini, ekolojik sosyalizm anlayışı temelinde derinleştirme, bu doğrultuda ideolojik arayışlarını güçlendirme amacını önüne koyar.

2- Doğa-yaşam mücadelesi yürüten üyelerimizin birikim, deneyim ve mücadelelerini ortaklaştırma hedefiyle merkezi bir çalışma grubunun oluşturulması ve en kısa zamanda yeni yönelimlerimizin belirleneceği bir Forum’un örgütlenmesini hedefler.

3- Doğa-yaşam mücadelesi alanında bulunan örgütlenmeleri, yerel yapılanmaları birbiriyle ilişkili kılacak bir doğrultuda geliştirmeyi temel alarak, birleşik bir ekolojik hareketin geliştirilmesini önüne koyar.

4- Bu alanda mücadele yürüten değişik platformlar ve çevrelerle, anti- kapitalist devrimci bir iş ve eylem birliği oluşturulması için çaba sarf eder.

Kaynak: Birgun.net