ABD Başkanı Barack Obama, Florida eyaletinin Orlando kentinde LGBTİ bireylerin gittiği bir kulüpte 49 kişiyi öldüren saldırganın IŞİD örgütüyle bağlantılı hareket ettiğine dair bir delil olmadığını söyledi. Obama'nın bu açıklaması, ABD'de son dönemde sıkça karşılaşılan 'yalnız kurt' modeline işaret ediyor. Öte yandan İngiliz gazetesi Daily Mail, Orlando saldırganı Omar Mateen'in, Florida'daki evine girdi.

Afganistan kökenli ABD vatandaşı Mateen, 2011'de eşi Sitora Yusufiy'den boşandığından beri Fort Pierce kentindeki bu dairede yaşıyordu.

Evin duvarlarında, Mateen'in şu anki eşi Noor Zahi Salman ve 3 yaşındaki oğullarının fotoğraflarının olduğu görüldü.

ABD tarihinin en kanlı saldırısı olarak tarihe geçen olayla ilgili açıklamalarda bulunan Obama'nın sözleri, bunun bir 'yalnız kurt' eylemi olabileceğine işaret etti. Obama, saldırı sırasındaki çatışmada polis tarafından öldürülen Mateen'in IŞİD ile bağlantılı hareket ettiğine dair bir delil olmadığını söyledi. Obama, buna karşın olayın bir "terör saldırısı" olarak değerlendirildiğini de ifade etti.

Perşembe günü Orlando kentini ziyaret edeceği açıklanan Obama, saldırganın "internet üzerinden yayılan, aşırılığa iten bilgilerden etkilenmiş olabileceğini" ancak geniş çaplı bir planın parçası olarak hareket ettiğine dair bir kanıt olmadığını söyledi.

Saldırıyı düzenleyen Mateen'in eylemden kısa bir süre önce IŞİD'e bağlılığını ilan ettiği biliniyor. Ancak saldırganın örgütle somut bir ilişkisi olduğuna dair bir bilgi yok.

BI Direktörü James Comey de LGBTİ bireylerin gittiği gece kulübüne düzenlenen saldırının ABD dışından yönlendirildiğine ilişkin hiçbir bulguya rastlamadıklarını açıkladı. Comey, saldırgan Omar Mateen’in “herhangi bir terör ağından emir aldığı“ yönünde de işaret bulunmadığını vurguladı.

Dünya "yalnız kurt" kavramı ile ilk defa 1963’te ABD Başkanı John F. Kennedy suikastının ardından tanıştı.

Kennedy’nin katili Lee Harvey Oswald ile literatüre giren bu kavramla ABD sonraki yıllarda da yüzleşti.

“Yalnız Silah”, “Yalnız Çılgın” olarak da geçen kavram, ilk olarak Kennedy cinayetini soruşturan Warren Komisyonu tarafından kullanıldı. ABD'de yaklaşık altı ay önce de Pakistan kökenli bir çift, California'nın San Bernardino kentinde IŞİD’den esinlenilen bir saldırıyla 14 kişiyi katletmişti.

Kaynak: Birgun.net