Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20 zirvesi kapsamında bulunduğu Çin'de ABD Başkanı Barack Obama ile görüştü. Obama, Türkiye'nin güçlü bir NATO üyesi olduğunu ve IŞİD'e karşı önemli bir müttefik olduğunu söyledi. Darbe girişimi sonrasında verdikleri desteği anlatan Obama, "Türkiye'nin kurumlarının ve Türk halkının yanındayız" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan da darbe girişimi karşısındaki desteği için Obama'ya teşekkür etti.

Erdoğan, Suriye ile ilgili de "Temennimiz odur ki, güneyimizde bir terör koridoru oluşmasın. Böyle bir terör koridoru oluşmasın diye de Türkiye koalisyon üyeleriyle birlikte dayanışma içerisinde mücadele vermektedir" ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılmak için geldiği Çin'in Hangcou kentinde, ABD Başkanı Obama ile bir araya geldi. Marriott Otel'de basına kapalı gerçekleşen görüşme, saat 08.10'da başladı. 45 dakika süren görüşmenin ardından Obama ve Erdoğan açıklama yaptı.

'Türkiye'nin kurumlarını ve Türk halkını destekliyoruz'

İlk sözü ABD Başkanı Obama alarak, Erdoğan ile 15 Temmuz'dan sonra ilk kez yüz yüze geldiklerini belirtti. 15 Temmuz'daki darbe girişimini "korkunç darbe teşebbüsü" olarak niteleyen Obama, "Hem darbe teşebbüsünün sona ermesi, hem de bu hareketin soruşturulması sırasında yardım edeceğimizi söyledim. Adalet Bakanlığı yetkililerimizin Türk yetkililerle birlikte çalışacağını söyledik. Biz Türkiye'nin kurumlarını ve Türk halkını destekliyoruz" dedi.

Türkiye'deki saldırılarda ölenlere başsağlığı dileyen ve taziyelerini ileten Obama, "Bu olaylar son derece üzücüdür. Bu saldırılar karşısında Türk halkına taziyelerimi sunuyorum. Terörizmi yeneceğiz" diye konuştu.

Türkiye'nin güçlü bir NATO üyesi olduğunu ifade eden Obama, "Türkiye, DAİŞ'e karşı kuvvetli bir müttefikimizdir. Özellikle Türkiye-Suriye sınırında DAİŞ'e bir yenilgi yaşattık, buna devam etmeliyiz. Bu konuda işbirliğimize devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görüşmede "Suriye'de barışçıl bir çözümden" bahsettiğini aktaran Obama, "Biz orada iç savaşı sonlandırmaya çalışacağız ve insani yardımda bulunarak Suriyeli sivillerin tekrar güvenlik içinde yaşamalarını sağlamaya çalışacağız" dedi.

Türkiye'nin Suriyeli mültecileri kabul etmesi nedeniyle teşekkür eden Obama, "Dünyadaki bütün ülkelerden fazla mülteci kabul ettiniz, onlara kapılarınızı açtınız. Suriye'den, Irak'tan mültecilere kapınızı açtınız. Biz BM Genel toplantısının yanı sıra mülteciler ilgili de toplantılar olacak. Türkiye mültecilerin yükünü yalnız olarak taşımamalıdır. Hepimiz buna destek olmalıyız" diye konuştu.

Obama, başkanlığı süresinde Erdoğan ile "yarattıkları güçlü ittifakın, dostluğun" devamını diledi.

Erdoğan, Obama'ya darbe karşısında desteği için teşekkür etti

Obama'nın ardından söz alan Cumhurbaşkanı Erdoğan da 15 Temmuz darbe girişiminin ardından verdiği destek nedeniyle ABD Başkanı Obama'ya teşekkür etti. Erdoğan, "15 Temmuz darbe girişiminden sonra telefonla görüşmeden sonra burada yaptığımız yüz yüze görüşmede verdiğiniz destek için teşekkür ediyorum" dedi.

Türkiye-ABD ilişkilerinin önemine işaret eden Erdoğan, "Türkiye, ABD'nin çok uzun bir süre stratejik ortağıyken Sayın Barack Obama ile birlikte bu süreç model ortaklığa dönüşmüştür. Bu model ortaklık da devam etmektedir. Ülkelerimiz arasındaki ilişki özeldir, bu özel ilişki de güçlenerek devam etmektedir" diye konuştu.

'Temennimiz odur ki, güneyimizde bir terör koridoru oluşmasın'

Bölgedeki saldırılarla 15 Temmuz darbe girişiminin arka arkaya gelmesinin çok manidar olduğunu söyleyen Erdoğan, "Dünyadaki tüm terör olaylarına karşı bir NATO müttefiki olarak her iki ülkenin de sessiz kalması mümkün değildir. Terörün her türlüsü kötüdür, bunları lanetlemeliyiz. Bunlara karşı takınmamız gereken tavır da bellidir. Şu anda özellikle bölgemizde Suriye ve Irak’taki devam etmekte olan DAİŞ terör örgütü olan mücadelemiz, bunun yanında diğer terör örgütleriyle PKK, YPG ile mücadelemiz kararlı bir şekilde sürmektedir. Temennimiz odur ki, güneyimizde bir terör koridoru oluşmasın. Böyle bir terör koridoru oluşmasın diye de Türkiye koalisyon üyeleriyle birlikte dayanışma içerisinde mücadele vermektedir. Bu mücadeleden de başarılı bir şekilde çıkacağımıza inanıyorum" şeklinde konuştu.

Açıklamasında Fetullah Gülen'in iadesiyle ilgili de mesaj veren Erdoğan, şunları söyledi: "Tabii FETÖ terör örgütü ile ilgili olarak da çalışmalarımız hukuk çerçevesi içinde darbe girişimi öncesinde bu teröriste karşı hazırlanan dosyalar gönderilmiştir. 15 Temmuz'dan sonra hazırlanmakta olan dosyalar da ABD'den gelen heyete daha sonra teslim edilecektir. ABD Adalet Bakanlığı’ndan bir heyet gelmiştir. Şimdi de bizden bir heyet, hatta Adalet Bakanımız ve İçişleri Bakanımız ABD’ye gidecekler."

Kaynak: Birgun.net