ABD Başkanı Barack Obama, Rusya lideri Putin ile dün telefonda yaptığı konuşmanın ayrıntılarını ABD televizyonu CBS’e anlattı.

Sputnik'te yer alan habere göre, CBS kanalında yayınlanan ‘Bu Sabah’ programına konuk olan Obama, sunucunun “Barış ve ateşkes ile Suriye’yi daha iyi bir yer haline getirmek için kim ne yapabilir sorusuyla ilgili konularda bir görüş birliği var mı?’ sorusuna şöyle yanıt verdi:

“Putin’i Suriye’deki karışıklığın daha hızlı bir şekilde arttığını görmeye başladığımıza vurgu yapmak için aradım. ABD ile Rusya siyasi bir yol bulmak ve geçiş sürecinin ilerlemesi için birlikte hareket etmezse, 3-4 hafta önce bulunduğumuz yere geri döneceğiz ve bu hiçbirimizin çıkarına değil.”

Rusya’nın Suriye’nin devlet yapısının korunması konusundaki görüşüne karşı olmadıklarını ifade eden Obama, “6 yıldır sürekli anlaşamadığımız konu onun (Putin’in) (Suriye Devlet Başkanı Beşar) Esad’ın görevden alınmasını tek taraflı olarak destekleyemeyeceği, buna Esad’ın ve Suriyelilerin karar vermesi konusundaki ısrarı” diye konuştu.

'BİRÇOK KİŞİ ESAD'I VURMAMI TERCİH EDERDİ'
Suriye konusunda yeteri çabayı sarfetmediği konusundaki eleştirilere de yanıt veren Obama, “Sanırım Ortadoğu’da birçok kişinin Esad’ı vurmamı tercih edeceğine şüphe yok. Ancak bunun nedeni kırmızı çizgilerle ilgili bazı soyut kavramlar değil. Esad korkunç bir lider, ülkesini paramparça eden korkunç bir diktatör. Ve ondan kurtulmamız gerektiği konusundaki duruşumuz devam edecek” dedi.

Kaynak: Birgun.net