4 Ağustos 1961 doğlumlu olan Obama, doğum günü kutlamalarında Rusya, Suriye ve IŞİD hakkında konuştu. ABD’nin Rusya ile işbirliğini sürdürmeye hazır olduğunu belirten Başkan Obama, ancak Rusya’nın şimdiye kadar bunun için gerekli adımları atmadığını ifade etti. Obama, Suriye’de kalıcı ateşkes sağlanması gerektiğini ve bunun Rusya’nın iç savaşın sona erdirilmesinde gerçekten kararlı olup olmadığını göstereceğini söyledi.

IŞİD uyarısı

Obama IŞİD’ın “Irak ya da Suriye’de tam bir yıldır başarılı bir saldırı operasyonu yapamadığını” da belirtti. Suriye ve Irak’ta askeri bakımdan baskı altına giren IŞİD’in terör saldırıları düzenleyebilecek durumda olduğunu da söyledi.

ABD Başkanı ayrıca korkuya boyun eğmemenin önemli olduğunu söyledi.

Obama “IŞİD Amerika Birleşik Devletlerini ya da NATO’daki müttefiklerimizi yenilgiye uğratamaz” diye konuştu.

Ancak Obama, liderleri ayrım yapmadan sivilleri öldürmek ya da ülkeye kimin girebileceği konusunda dini sınavlar yapmak gibi ‘kötü kararlar’ aldığı takdirde, ABD’nin kendi kendini yenilgiye uğratabileceği uyarısı yaptı.

Obama “Bu tür stratejiler geri tepebilir. Çünkü bu savaşı sonunda kazanmamız için bunu Batı ve İslam arasında bir medeniyetler savaşı olarak göremeyiz” dedi.

(BBC Türkçe – Deutsche Welle Türkçe)

Kaynak: Birgun.net