Sokağa çıkma yasağı ve operasyonların devam ettiği Mardin'in Nusaybin ilçesinde, ildeki en yüksek mülki idare amiri olan ve operasyon yetkisi bulunan Vali devreden çıkarılarak yetki tümüyle askere verildi.

Hürriyet'ten Nuray Babacan ve Fevzi Kızılkoyun'un haberine göre, Mardin Valisi ile operasyonları yürüten ildeki güvenlik birimleri arasında yaşanan koordinasyon sıkıntısından sonra, valinin görevden alınması gündeme geldi. Ancak değişikliğin genel bir valiler kararnamesi yoluyla yapılması kararlaştırıldı.

Habere göre, yeni kararnameye kadar geçecek sürede sorun yaşanmaması için yeni bir mekanizma kuruldu. Bölgede istihbarat ve operasyonel kararlar tek elden yürütülecek. Operasyona, ilçedeki üst rütbeli asker komuta edecek. Yapılacak operasyonların kararları operasyonel birimler tarafından alınarak uygulanacak.

Nusaybin'de 27 gündür süren direniş sonucunda yaşanan çatışmalarda 50'li kadar özel harekatçı yaşamını yitirirken, 100'ün üzerinde özel harekatçı da yaralandı. Yaşanan çatışmalarda yaşamını yitirenler arasında 2 binbaşı ve özel harekat şube müdürleri de bulunuyor.

200 BİNA UZAKTAN İMHA EDİLECEK
90 bin nüfuslu ilçede 60 bin kişinin evlerini terk ettiği, 30 bin kişinin halen bölgede barındığı, operasyonların devam ettiği 6 mahallede de siviller bulunduğu belirtildi. Birçok yerde tüm binayı havaya uçuracak miktarda patlayıcıların binaların kolon ve temellerine tuzaklandığı, bu binalara içeriden müdahale etmenin güç olduğu, dışarıdan müdahaleyle sadece patlayıcının imhasının mümkün olmadığı belirtildi. Bu nedenle uzaktan müdahaleyle bu binaların imhasının gerektiği savunuluyor. Yapılan risk analizinde, operasyonların devam ettiği 6 mahallede 200’e yakın bina belirlendiği, bu noktaların hem havadan hem de karadan noktasal yer tespitinin yapıldığı da ifade edildi.

Habere göre, bu binaların uzaktan imha edilmesi için önce bölgede sivil vatandaşların bulunup bulunmadığı belirlenecek, ardından da zırhlı araçlardan sivillerin bölgeyi terk etmeleri için anonslar yapılacak. Sivillerin tahliyesi için yaşam koridoru oluşturulduktan sonra gerekli zaman beklenecek. Bu işlemlerin ardından bu binalar uzaktan imha edilecek.

Kaynak: Birgun.net