Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu sonrası açıklama yaptı. Halep'ten kaçarak Türkiye'ye gelen Suriyeli sığınmacılara değinen Kurtulmuş, "Yaklaşık 200 bin Suriyeli göç halinde" dedi. Bu kişileri sınırın ötesinde ağırlama çabasında olduklarını söyleyen Kurtulmuş, "En kötü senaryo, 600 bin kişinin sınırımıza gelmesidir" dedi.

Suriye'ye yönelik operasyon iddiaları
Kurtulmuş, Suriye'de yaşanan gelişmelere ilişkin, Türkiye'nin, her zaman tedbirli olduğunu öne sürerek, "Türkiye'nin güvenliğini zedeleyecek, Türkiye'nin egemenliğine zarar verebilecek olan herhangi bir saldırı ihtimaline karşı Türkiye her zaman tedbirlidir, teyakkuz halindedir ve bunun gerektirdiği bütün hazırlıkları da yapar" dedi.

"Teröre destek veren belediyelerden hesabı sorulur"

Sözcü Kurtulmuş, Başbakan Davutoğlu'nun açıkladığı eylem planında da yer verdiği 'Yerel yönetimlerin yetkisi genişleyecek' ifadesine dair soruya, "Büyükşehir yasasıyla birlikte yerel yönetimlerin zaten önemli ölçüde yetkileri artırıldı. Bu anlamda biz bundan yanayız ama belediyelerin vazifeleri de halka hizmettir. Eğer bu belediyeler başka işle uğraşıyor, teröre destek için ellerindeki imkanları mobilize ediyorlarsa, tabii ki terörle mücadele kapsamında bunlara mani olunacaktır. Hukukun dışına çıkarak teröre destek verirse ondan da hesabı sorulacaktır" yanıtını verdi.

"En kötü senaryo 600 bin mülteci"

Suriye'den yeni bir mülteci dalgasının Türkiye'ye gelebileceğine dikkati çeken Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Yakın dönemde bu bölgelerde olabilecek en kötü senaryoda 600 bine yakın yeni bir mülteci dalgasının Türkiye sınırlarına gelmesinin muhtemel olduğu da değerlendirilmektedir. Öncelikli hedefimiz, bu gelmiş olan ve gelebilecek göç dalgalarının mümkün olduğunca Türkiye sınırının dışında, orada ağırlamak, verilecek hizmetlerin tamamını orada vermek."

Kurtulmuş, Şırnak'ın İdil ilçesindeki öğretmenlere yönelik meslek içi eğitime yönelik soruya ise "Muhtemel operasyonların nerede olacağı zaten çok önceden belli. Bazı hareketliliklerin olduğu, yasa dışı işlerin takip ve tespit edildiği yerlerde bu operasyonların yapılacağı biliniyor. Milli Eğitim Bakanlığımız da tedbiren İdil'den belli yerlere, sadece İstanbul'a değil, Malatya'dan Muğla'ya kadar çok farklı illerde öğretmenlerimizi meslek içi eğitim dolayısıyla göreve çağırdı" yanıtını verdi.

Kaynak: Birgun.net