Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Suriye sınırında yaşananlara ilişkin, "Burada Türkiye'yi maceraya atacak bir adımın içerisinde olmayı asla düşünmeyiz. Ama sonuç itibarıyla Türkiye, kendi ulusal güvenliği bakımından da büyük bir teyakkuz durumunda olmak durumundadır. Kendisini tehdit eden bütün unsurlara karşı hangi tedbirleri alacaksa bu tedbirleri alarak hazır vaziyette beklemek durumundadır" dedi.

Kurtulmuş, canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı, değerlendirmelerde bulundu.

Suriye'deki her değişimin bire bir Türkiye'yi ve sınırlarını ilgilendirdiğini öne süren Kurtulmuş, "Bir gün DAEŞ tarafından silah atılıyor, bir gün PYD tarafından Türkiye sınırlarına doğru saldırıda bulunuluyor. Özellikle PYD'nin hakim olduğu bölgelerdeki gelişmeler, Türkiye'nin içerisindeki terör gruplarına da ciddi bir şekilde güç, kuvvet veriyor. Bütün bunları sadece Suriye'de olan, uzak bir ülkedeki gelişme olarak göremeyiz. Hemen sınırlarımızın dibinde olan, bire bir Türkiye'yi ilgilendiren ulusal güvenlik meselesi olarak gördüğümüzün bilinmesini isteriz" diye konuştu.

Suriye'de Suudi Arabistan ile ortak bir askeri operasyonun söz konusu olup olmadığının sorulmasına karışılık Kurtulmuş, "Bunların hepsi varsayım ve birtakım gazetelerde, haber bültenlerinde açıklamalardan ibarettir. Hiçbirisi teyit edilmemiştir. Hiçbirisi de Türkiye açısından şu anda doğru ve geçerli değildir" dedi.

Kurtulmuş şöyle devam etti; "Bir kere daha sesleniyorum, Amerikalılar, Ruslar, diğer güçler; hepsi aklını başına almak durumundadır. Bir masa üzerinde oyun oynar gibi Ortadoğu coğrafyasında 'savaşçılık oyunu' oynanmaz. Eğer Ortadoğu coğrafyasında herhangi bir şekilde 'savaşçılık oyunu' oynarsanız bunun akıbetinin nereye varacağını bilemezsiniz. Rusya'nın Afganistan'ı işgalinin ya da Amerika'nın Afganistan'ı ve Irak'ı işgalinin planlamalarından ne kadar uzak noktalara gittiğini kendileri daha iyi biliyor. Dolayısıyla bu bölge sadece planların, projelerin üzerinde durduğu gibi, bir savaş oyunu yapar gibi, savaşın cari olduğu bir bölge değil. Allah muhafaza, toplumsal bölünmelere son derece açık, dünyanın bütün büyük güçlerinin uçaklarının, gemilerinin, savaş araçlarının olduğu bir bölge. Sadece bu Suriye ile ilgili bir mesele değil aynı zamanda Doğu Akdeniz'de kim hakim olacak savaşının da başlangıcı olabilir. Burada herkesin hassas olması, aklını başına lazım. Burada yukarıdan tehdit göndererek, 'Şöyle yaparız, böyle yaparız' diyerek ya da sahadaki birtakım unsurları, terör örgütlerini, silahlı grupları destekleyerek hiç kimse bir sonuç elde edemez."

Kaynak: Birgun.net