ERK ACARER / [email protected]
@eacarer

BirGün'ün ortaya çıkardığı Antep’in Nizip İlçesi’nde Suriyeli mültecilerin kaldığı AFAD’a bağlı mülteci kampında 30 erkek çocuğun cinsel istismara uğradığı davada karar çıktı. Karar duruşmasında tecavüzcü Erdal E., 108 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Nizip Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın dördüncü duruşmasında Erdal E., kamp yöneticileriyle çalışanlarının da tecavüz olayının içinde olduğunu söyledi.

AFAD kampında temizlik görevlisi olarak çalışan Erdal E.’, mahkemeye sunduğu dilekçede okuma yazma bilmediğinden kendisinin kurban seçildiğini, kamptaki çok sayıda çalışan ve yöneticinin de tecavüz skandalının içinde olduğunu, gerekirse isimleri açıklayabileceğini kaydetti.

Aile bakanlığı gizlemeye çalıştı
Nizip’teki cinsel istismar tıpkı Karaman’ndaki tecavüz skandalı gibi hem bakanlık hem de yetkililer tarafından örtbas edilmeye çalışılmıştı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın geçtiğimiz Eylül ayında bir çocuğun şikayetiyle olaydan haberdar olduğu, ancak harekete geçmediği ortaya çıkmıştı. AFAD da kendi kontrolündeki kampta yaşananları örtbas etmeye çalışmış, BirGün’ün skandalı ortaya çıkarmasının ardından olayı doğrularken, “haberlerin art niyetli” olduğunu iddia etmişti.

Merkel’e örnek kamp diye gösterildi

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in 23 Nisan Çocuk Bayramı’nda ziyaret ettiği Antep’in yaklaşık 14 bin kişilik Nizip Mülteci Kampı’nda yaklaşık 30 erkek çocuğuna cinsel istismarda bulunulmuştu. Haziran ayında başlayan istismar Ağustos’a kadar üç ay boyunca sürdü. Olay bir çocuğun durumu ailesine anlatması ve ailenin şikayetçi olmasıyla ortaya çıkmıştı. Erdal E., 2 Eylül’de gözaltına alınmış, 4 Eylül’de ise tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. Olayın ortaya çıkmasıyla birlikte 30 erkek çocuktan 8’inin ailesi şikâyetçi olmuştu. Diğer aileler ise ülkelerine geri gönderilecekler korkusuyla şikayetçi olmamıştı.

Tecavüzü kabul etti
Erdal E., hakkında hazırlanan iddianamede üç ay boyunca süren skandalda, Erdal E.’nin 8 ile 12 yaş arasındaki çocukları 1.5 ile 5 lira arasında değişen ücret karşılığında kandırarak kampın tuvaletlerinde cinsel istismarda bulunduğu belirtilmişti. Erdal E., hem savcılık hem de mahkemedeki ifadesinde olayı kabul ederken, cinsel istismarın çocukların rızasıyla gerçekleştiğini ve sadece bir çocuğa istismarda bulunduğunu iddia etmişti.

Kaynak: Birgun.net