ZEYNEP KURAY [email protected]

İdris Naim Şahin’in İçişleri Bakanı olduğu dönemde, en son 2012 yılında uygulanan Newroz kutlamalarına yasak bu yıl yurdun birçok yerinde uygulandı. İstanbul’da valiliğin yasağına rağmen dört bir yandan Bakırköy Meydanı’na akın eden yurttaşlar polis tarafından engellendi. Sabahın erken saatlerinden itibaren Bakırköy İncirli Durağı’na gelen kitle, polis ablukasıyla karşılaştı. Halka plastik mermi ile saldıran polis, olay yerindeki gazetecilerin de haber takibi yapmalarını engelledi. Ayrıca çok sayıda kişi darp edilerek gözaltına alındı.

Gerilim politikası
Newroz kutlamalarına getirilen yasaklara karşı, HDP İl Merkezi’nde bir araya gelen HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ve Newroz kutlamaları için İstanbul’a gelen DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, basın açıklaması düzenledi. Hükümetin talimatıyla İstanbul'daki kutlamaların yasaklandığını ifade eden Yüksek, "Bundan önceki Newroz kutlamaları için de resmi izin alarak kutlamaları gerçekleştirmek istedik. Ancak AKP yürüttüğü gerilim politikasını bugün de uyguladı. Halkın her şekilde bayramı kutlama hakkı vardır. Ama yasaklamanın anlamı, çıkın gayri kanuni bir şekilde kutlayın; ardından da halka şiddet uygulamaktadır. Bugün İstanbul'da da yaşanan budur" dedi.

Bomba patlamazdı
HDP Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ ise, İstanbul'da 120 kişinin gözaltına alındığını aktararak sözlerine başladı ve şöyle devam etti: "Yasak, güvenlik ve kamu düzeninin sağlanması ile açıklanamaz. İstanbul Valisi, polisi güvenlik anlayışına sahip olsaydı, dün İstanbul'da o bomba patlamayacaktı. Sultanahmet'te o bombanın patlamasına engel olmayanlar, gerçekten kamu güvenliğini gözetiyor olsalardı, dün İstiklal'de o bomba patlamayacaktı. Gözettikleri tek şey bu zamana kadar kurdukları baskı mekanizmasının kurumsallaştırılmasıdır. Kaos yaratmak, bu şekilde korkuyla yönetmek istiyorlar. Bir siyasi iktidar her hafta bir kentte bombalar patlamasını engellemiyor ama bunun karşısında insanların bayram kutlamasını engellemek için binlerce polisi seferber ediyorsa, bu siyasi iktidarın halktan yana hiçbir şeyi kalmamıştır. Bu siyasi iktidar sadece ölüm ve zulüm üretiyor demektir"

Birçok ilde saldırı
Batman, Adana, İzmir, Urfa ve Antep gibi yurdun birçok yerinde de Newroz’u kutlamak isteyen yurttaşlara polis biber gazı ve tazyikli su ile saldırdı.

***

Vali ‘kutlama yapılıyor’ dedi
Yurdun birçok yerinde Newroz kutlamalarına karşı polis saldırısı, engellemesi ve gözaltı yaşanırken İçişleri Bakanı Efkan Ala 18 il ve ilçede kutlamaların yapıldığını belirtti. Ala açıklamasında “Türkiye genelinde 120 bin polis, 80 bin jandarma olmak üzere 200 bin güvenlik görevklisi Nevruz'da asayişi sağlamak için görevlendirilmiştir. Yüz tanıma sistemleri ve dedektörlerle bomba aramaları yapılmaktadır. Vatandaşlarımızın da güvenlik görevlilerine yardımcı olmaları gerekiyor. Güvenlik görevlilerini denetlemek için ise 161 müfettiş görev yapıyor" diye konuştu.

Dünyada coşkuyla kutlandı
Newroz Bayramı, Türkiye’nin aksine diğer ülkelerde coşkuyla kutlandı. Almanya’nın Hannover kentindeki etkinliğe 30 bin kişi katıldı. Polis sözcüsü gösterinin sakin geçtiğini açıkladı. Gösteride Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Merkel'i eleştiren, 'Diktatör Erdoğan'la AB kampanyasına hayır. Demokrasi ve insan haklarına evet' şeklinde afişler taşındı. Newroz vesilesiyle mesaj yayınlayan Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Newroz Bayramı’nı kutladı. Rojava’nın Efrin ve Cezire kantonlarında Newroz kutlandı. Federal Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani Newroz’u kutlama mesajında, Türkiye’de çatışmaların artmasından endişe duyduğunu açıkladı.

Kaynak: Birgun.net