DERYA AYDOĞAN

Stalker kelimesi ingilizce bir kelime ve anlamı 'iz sürücü ' yani, araştıran ve gizlice takipte olan kişi, demek. 'Stalklamak' ise yapılan araştırma, iz sürme anlamına geliyor. İnstagram, Facebook gibi sosyal paylaşım sitelerinde artık herkes istediği kişi hakkında birçok bilgiye sahip oluyor. Tanımadığımız insanların profil hesaplarında dolaşmak ve iz peşinde olmak bir hastalık mı yoksa teknolojinin bize verdiği bir kolaylık mı?

Instagram'da tanımadığımız insanların profillerine girip arkadaşımızın ablasının sevgilisinin kardeşinine kadar ilerliyoruz. Bu normal mi?

Asıl önemli nokta ilgimizi çeken kişileri takip ediyor olmamız zaten. Biri bizim ilgimizi çekiyorsa, onun hayatını merak ediyorsak, her türlü takiptle bir ihtiyacımızı gideriyoruz. Merak etmek bizim için insani bir ihtiyaç. Başkalarının hayatlarını takip ederek kendi hayatımız hakkında bilgiye de sahip olabiliyoruz. Başkalarıyla kendimizi kıyaslıyoruz. Merak ettiğimiz kişilerle temasta olmakta önemli bir ihtiyaç. Bir ünlüyü takip ettiğimizi düşünelim, ortak ilgi alanlarımız var mı? Nereye gidiyor ve kimlerle görüşüyor? Buna belki bağlantıda olma ihtiyacı diyebiliriz.

Neden merak ediyoruz?

Burda merakın altında yatan ihtiyacın ne olduğu çok önemli. Evet merak ediyoruz ama kişilerin hepsini farklı sebeplerden dolayı merak ediyouz. Sevgilimizi, eşimizi merak etmemizin altında güvensizlik olabilir mesela.

Bazen birinin profiline her gün girsek de takip tuşuna asla basmıyoruz. Neden?

Karşıda yaratacağımız izlenim ile ilgili bir endişe duyuyor olabiliriz. Ben onu takibe alsam acaba benim hakkımda ne düşünecek? Benim ona hayran olduğumu, onu kıskandığımı düşünecek. Takibe aldığımız kişi, 'Niye beni merak ediyor?' diyecek. Onun böyle düşünmemesi için de gizli gizli takip ederiz tabii profilleri dışarıya açıksa.

Bir de hesabını gizli tutanlar var…

Sahte hesaplar açıp yine de takip etmeyi bırakmayan ‘stalker’lar var.

Bu ruh hali sağlıklı mı?

Amaç aslında aynı yani bilgi sahibi olmak. Bilgiye doğrudan ulaşamıyorsak dolaylı bir şekilde ulaşmanın bir yolu. Sağlık, sağlıksızdan ziyade kişinin bunu nasıl bir ihtiyaç için yaptığı ve ne hissettiği. Konuyu sorunlu hale getiren yer burası oluyor.

Peki sevmediğimiz birini kişiyi neden takip ederiz?

Sırf kendimizi haklı çıkarmak için yapıyoruz bunu. 'Bak gördün mü yine ne kadar kötü bir şey yapmış' diyebilmek için. Ve 'O ne kadar yanlış yapıyorsa ben o kadar doğruyum' diyoruz. Bunu yaparken karşılamaya çalıştığımız ihtiyacı farkedersek ve bu ihtiyaç biz de olumsuz duygulara yol açıyorsa burda bir mesele var demektir.

Bazen mutsuz olacağımızı bile bile bakıyoruz.

Hissettiğimizi haklı çıkarmanın bir yolu kanıt bulmaktır. Kanıt bulursak gerçekten o hissi histmekte haklı olduğumuzu düşünürüz. Bir sonuca ihtiyaç duyuyoruz. Unutmayalım ki, sosyal medya hesabından ulaştığımız bilgiler gerçeği çok yansıtmıyor.Kendi hayatımızı karşımızdaki kişiye bakarak değerlendiriyoruz ama karşımızdakinin hayatı ne kadar gerçek?


Kaynak: Birgun.net