SERBAY MANSUROĞLU

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Rehberlik ve Denetim Başkanlığı’nın ‘yolsuzluk ve usulsüzlük’ nedeniyle hakkındaki disiplin cezalarını gerekçe göstererek ‘İdarecilik yapamaz’ dediği öğretmen Yaşar Demir’in Bartın İl Milli Eğitim Müdürü olarak görev yaptığı ortaya çıktı. İstanbul’da 2008’de yeni oluşturulan Sultangazi ilçesine İlçe Milli Eğitim Müdürü olarak atanan Yaşar Demir, görevi süresince sınavlardan usulsüz para topladığı, ihtiyaç dışı personel alımı yaptığı, kamu arabasıyla evine gidip gelerek kamuyu zarara uğrattığı gerekçesiyle hakkında defalarca inceleme yapıldı. O dönem Sultangazi’nin ilk Kaymakamı Yusuf Ziya Çelikkaya’nın eşi Yaşar Demir’in okul/sınıf arkadaşı olduğundan verilen cezaların uygulanmasının önüne geçildi.

Koruma zırhı

Kaymakamlığın koruma zırhı 2011 tarihli bir raporda, “İddialara istinaden ilgili yazı tarihinde alınan raporda belirtilen her bir madde için 657 sayılı kanunun 125/C-a maddesi uyarınca 1/30 oranında aylıktan kesme cezası ile cezalandırılması teklif edilmiş ise de; Kaymakamlığımızca incelenmesi sonucunda, ceza tayinine mahal olmadığını bilgilerinize sunarım'' denildi.

‘İdarecilikten alın’

Yaşar Demir için defalarca açılan soruşturmalara rağmen ceza çıkmadı. Milli Eğitim Bakanlığı Rehberlik ve Denetim Başkanlığı, artan şikâyetler üzerine yaptığı incelemede şu sonuca vardı:

“Yaşar Demir’in disiplin yönünden hakkında 5 defa ceza teklifi istendiği, idari yönden ise işlediği fiillerin niteliği ve ağırlığı itibariyle kamu yararı ve hizmetin gereği ilkeleri uyarınca üzerindeki yöneticilik görevinin alınarak branşına uygun bir okula öğretmen olarak atanması teklif edilmiştir.”

Teklif üzerine İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Yaşar Demir’i görevden alarak Pendik Ercan Görür İlkokulu’na öğretmen olarak atadı. Ancak Kaymakamlık, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün kararını uygulamaya koymadı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Yaşar Demir’in görevden ayrılıp ayrılmadığına dair 6 yazı yazıldı. Yaşar Demir, Kaymakam Yusuf Ziya Çelikkaya'nın görev süresinin bitmesiyle 2013’te görevden ayrıldı. Ancak bu defa görevlendirildiği okul yerine siyasi ilişkilerini kullanarak 2014 yılında Bartın İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne vekaleten atandı.

‘Kamu yararı ve hizmetin gereği ilkeleri yöneticilik yapamaz’ denilen Demir, 'eğitim uzmanı' kadrosundan atandığı Bartın İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nde 3 yıldır 'görev' yapıyor.

Kaynak: Birgun.net