RABİA YILMAZ
[email protected]
@rabiaylmaz


Rize’de SİT alanlarına karşı yapılan eylem ile geçen aylarda Trabzon Uzungöl’de yurttaşların SİT alanı ihlali gerekçesiyle hapis cezasına çarptırılmasının ardından, Ayder Yaylası’nda da 158 yapı için yıkım kararı alındığı ortaya çıktı.

Halk suçlanıyor

1987 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile Turizm Merkezi, 1994 yılında Milli Park, 1998 yılında ise Doğal SİT alanı ilan edilerek koruma altına alınan Ayder, 2006 yılında da Bakanlar Kurulu Kararı ile ‘Kültür ve Turizm Koruma Gelişim Bölgesi’ ilan edildi.
1998 yılında Doğal SİT alanı ilan edilen yayla için yasaya göre Valilik tarafından 2 yıl içerisinde Koruma Amaçlı İmar Planı oluşturulması gerekiyordu. Ancak aradan 18 yıl geçmesine rağmen yayla için imar planları hazırlanmadı. Yerel yönetimlerin planları hazırlamaması nedeniyle bölge insanı ihtiyaçları dahilindeki yapılaşmalardan sorumlu tutuldu, suçlu bulundu. ‘Kaçak yapılaşma’ olarak adlandırılan imar planlarının yerel yönetimler tarafından bilinçli olarak hazırlanmadığı, bölge insanının bu yöntemle SİT alanı kararlarının kaldırılmasına ikna etmek ve rantlaşmanın önünün açılmak istendiği de iddialar arasında.


Bakanlığın SİT savaşı sürüyor mu?
BirGün’de 15 Mayıs’ta ‘Bakanlık doğal SİT alanlarını kaldırmak için harekete geçti’ başlığıyla yayımlanan haberde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Ankara’da bulunan Çınar Mühendislik firması ile anlaştığını ve doğal SİT alanlarının kaldırılması, değiştirilmesi ya da sınırların daraltılmasına yönelik çalışmalara başladığını duyurmuştuk. Edindiğimiz bilgilere göre, Bakanlığın Karadeniz’de SİT alanlarını kaldırarak, koruma altında bulunan bölgeleri yapılaşmaya açmak amacıyla koruma kararlarına yönelik harekete geçtiğini belirtmiştik.Kaynak: Birgun.net