YUSUF CEM DURAKCAN

Neandertal DNA’sı üzerine daha önce yapılan araştırmalar, bu Avrasyalı insansıların insanlara kıyasla daha az genetik çeşitlilikleri olduğunu açığa çıkartmıştı. Binlerce yıl boyunca, Neandertal popülasyonu görece küçük kalmış, yakın akrabalarla çiftleşme oldukça yaygınlaşmıştı.

Modern insanların Afrika’dan Avrupa’ya göçünden sonra ise, modern insanlar ve Neandertaller melezlendiler ve genomları da birbirine karıştı. Fakat bugün, Afrika’da yaşamayan insanların genomunun oldukça küçük bir bölümünde Neandertal genomuna rastlıyoruz. Yani insanların ve Neandertallerin melez genomuna genetik katkısının eşit olmadığı görülüyor.

Bulgulara göre; Neandertal genomu, modern insanlara göre yaklaşık %40 oranında daha az üremeye elverişli hale gelmesini sağlayan zararlı mutasyonları barındırıyordu. Neandertal popülasyonu modern insanlarla melezlenince, bu zararlı mutasyonlar doğal seçilimin eleğinden geçebildi.

Her ne kadar modern insanlara bu zararlı mutasyonlar geçmiş olsa da, birkaç nesil sonra bu zararlı mutasyonlar doğal seçilimin eleğinden geçerek kayboldular. Fakat araştırmacılara göre, üreme verimliliğini düşüren bu mutasyonların bir kısmı Afrika’da yaşamayan insanlarda hâlâ mevcut ve bu insanlar Afrika’da yaşayanlara kıyasla %1 oranında daha az üremeye elverişli genom dizilimine sahipler.

Kaynak: Birgun.net