BEKİR ÖZGÜR AYBAR / [email protected]

Üsküdar, İstanbul’dan yeni bir ekip Reptilians from Andromeda. Bir süre önce kepenkleri kapatan Rashit’in gitaristi Tolga Özbey ve Aybike Çelik ikilisinin başı çektiği topluluk şimdiye dek ev stüdyo kayıt şarkılar yayımlıyor. Yayımlıyor diyorum, çünkü üretimlerini sürdürüyorlar. Son olarak bir EP daha servis ettiler.

Smallbear Records aracılığıyla çıkan Sonic Rabbit Hole adlı bu yeni çalışmalarının toplamında beş parça bulunuyor. Söz konusu EP’nin sound olarak yakın durduğu konumu belirlemek hem çok kolay hem de çok zor. Çünkü benim anladığım kadarıyla 1966 yapımı siyah-beyaz bir filmden adını alan grup tek bir yerde olmak istemiyor. Geçen hafta ikiliyle Kadıköy’de albüm üzerine konuşurken Tolga şöyle demişti: “Kafamız çok rahat. Kontrol tamamen bizde. Bu çok önemli. Yazarken, kaydederken ve düzenlemeler üzerine fikir yürütürken özgürüz. Ne yapacaksan kendin yap. Bilirsin müzikte gerçek bağımsızlığı başlatan söz budur.”

Sonic Rabbit Hole içindeki şarkıları dinlediğimde Tolga’nın söylediklerine hak verdim. Evet, 1980’lerin puslu garage ve keskin post-punk sularına dalıyorlar burada. Evet, lo-fi hattını merkez kanala taşıdıklarına da tanıklık ediyoruz. Tüm bu geçişlerde Sonic Youth ses verir gibi oluyor. Aybike’nin doğaçlama vokalleriyle bir yandan Savages’a yaklaşıyorlar. Julian Casablancas’ın ara projesi The Voidz da kimi final anlarında sounda karışıyor. Ancak esas olarak kendi kendini kontrol ediyor Reptilians from Andromeda. Gitar ağırlıklı gürültüler, dağınık şarkı sözleri ve underground rock ritimlerinin özgün yorumu… Reptilians from Andromeda geçmiş ve günümüz rock kültüründen gerekli malzemeleri topluyor. Ardından da bağımsız bir ekibin atması gereken ilk doğru adımı atıyor: “Ne yapacaksan kendin yap.”

Bu albüm sadece İstanbul civarına ait bir çalışma değil. Şarkılarını Portland’daki evinin bodrum katında kaydeden Unknown Mortal Orchestra lideri Ruban Nielson kendisiyle yaptığım röportajda şöyle demişti: “Bazı albümlerin sınırının tüm dünya olduğunu düşünüyorum.” İşte Reptilians from Andromeda imzalı Sonic Rabbit Hole da öyle.

Kaynak: Birgun.net