Bugün Mavi Gözlü Dev'in 53. ölüm yıldönümü. Yeni bir dünya arzusuyla ve edebiyatımızdaki yeriyle Nazım Hikmet, tüm dünyayı derinden etkilemiş bir şair. Şiirleri dilden dile çevrilmiş şairin birçok şiiri de bestelenerek insanların beğenilerini sunulmuştur. Nazım Hikmet Ran sadece kitaplarıyla değil, çeşitli müzisyenler tarafından bestelenen şiirleriyle de da acımıza, aşkımıza, öfkemize ve mutluluklarımıza tercüman olmuştur.

Sizler için Nazım Hikmet'in bestelenmiş şiirlerinden bir seçki sunuyoruz.

1. Ezginin Günlüğü - Seni Düşünmek

Seni Düşünmek, Ezginin Günlüğü Müzik Topluluğu'nun ilk stüdyo albümleri olan aynı adlı albümde yer almış bir Nadir Göktürk bestesi. Emin İgüs'ün sesiyle ölümsüzleşmiş şarkı grubun yıllarca en beğenilen şarkıları arasında yerini korumaktadır.

2. Cem Karaca - Ceviz Ağacı

Ceviz Ağacı şarkısı, Cem Karaca tarafından bestelenmiş Nazım Hikmet şiirlerinden bir tanesi. Şiir, Usta'nın dilinden bütün bir İstanbul'u anlatmayı yeter de artar: "yüz bin yürek gibi çarpar, çarpar yapraklarım./ ben bir ceviz ağacıyım gülhane parkında."

3. Zülfü Livaneli - Karlı Kayın Ormanında

Zülfü Livaneli'nin de en sevilen şarkılarından birisi olan Karlı Kayın Ormanında, Livaneli'nin İsveç'te kaldığı dönemde bestelediği bir Nazım Hikmet şiiridir. Nazım Türküsü albümünde yer alır ki, albüm baştan aşağı Nazım Hikmet'tir. Ayrıca Karlı Kayın Ormanında şiirini bir de Fuat Saka bestesiyle dinlemek çok güzeldir.

4. Ahmet Kaya - Aynı Daldaydık

Nazım Hikmet ile Ahmet Kaya'nın en güzel buluşması sayılabilecek muhteşem bir yorum. Ahmet Kaya'nın yumuşacık sesi şiirin bütün naifliği ile kendini tekrar tekrar dinletiyor. "Tam yüzyıl oldu yüzünü görmeyeli/ Gözlerin içimde durmayalı/ Dokunmayalı sıcaklığına karnının"

5. Edip Akbayram - Güzel Günler Göreceğiz

Umudum şairi, umudun en güzel halini Nikbinlik şiiriyle bizlere sunmuş. Gerek Ünol Büyükgönenç yorumuyla, gerekse de Edip Akbayram yorumuyla bir efsane olmuştur.

Bonus şarkı: Grup Yorum - Haziran'da Ölmek Zor

Nazım Hikmet'in hakkında yazılan en güzel şiir hiç şüphesiz Hasan Hüseyin'in Haziran'da Ölmek Zor adlı şiiri. Şiir Haziran ayında ölen 3 büyük şair, Ahmed Arif, Orhan Kemal ve Nazım Hikmet'i anlatır. Hüsnü Arkan tarafından bestelenen şiir İlkay Akkaya'nın sesiyle Grup Yorum'un en sevilen eserlerinden birisi olmuştur.

Kaynak: Birgun.net