Cevahir Çokbilir'in yapımcılığını, yönetmenliğini ve senaristliğini üstlendiği kısa filmi Nar Zamanı, ulusal birçok festivalden aldığı ödülden sonra ilk uluslararası ödülünü üç bin iki yüzden fazla filmin başvurduğu 3. Chennai Uluslararası Kısa Film Festivali'nden 'en iyi ikinci film' olarak aldı. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Tv ve Sinema Bölümü'nü bitiren Çokbilir, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Film Tasarımı Bölümü'nde yüksek lisansa ve film çalışmalarına devam ediyor.

Cevahir Çokbilir ile filmi Nar Zamanı, kısa filmler ve film festivalleri üzerine konuştuk:

>>Türkiye’deki film festivalleri ve kısa filmcilere yaklaşımları konusunda neler söylemek istersiniz?

Türkiye'de çok kaliteki kısa film festivalleri var. Lakin bir o kadar kötü ve kısa filmciyi önemsemeyen yaklaşımlarla yapılan festivaller de var. Filminiz gösteriliyor davet edilmiyorsunuz. 2014'te İnönü Film Festivali'nden Nar Zamanı ile en iyi kurmaca film ödülünü aldık, davet ettiler, biletlerinizi siz alın gelin burada ödeme yapılacak dediler. Gittik ödülü aldık, ödül ücretini de yatırdılar sonradan. Bütün olumlu girişimlerimize rağmen ulaşım ücretlerimizi göndermedikleri gibi sonradan duyduk ki bazı arkadaşların ödüllerini bile yollamamışlar. Önceki yıllarda da benzer şeyler yaşanmış. Adana Altın Koza yine kısa filmci arkadaşlarımızın gösterim ücretlerini yatırmamışlardı. Bu yaklaşımlar kısa filmcilerin önemsenmediğinin bir göstergesi. İşini iyi yapan festivaller de var. Boğaziçi Film Festivali gösterim ücreti ödüyor filmlere mesela. Bu yıl Antalya Film Festivali de belgesel filmlere ve kısa filmlere gösterim ücreti ödedi. Fakat uzun filmlerden önce kısaların gösterilmesi ve yönetmenle söyleşi yapılmaması gibi olmaması gereken şeyler vardı. Kısa filmciler festivallere davet edilmeli, hak ettikleri gibi karşılanmalı, ağırlanmalı ve filmleri seyirciyle buluşmalı, seyirciler ve yönetmenin sohbet etme imkanı olmalı.

>>Kısa filme, festivaller ve ödüller bazında verilen desteği yeterli buluyor musunuz? Ayrıca Antalya Film Festivalinde kısa film ve belgesel yarışma dallarının kaldırılması hakkında neler söylemek istersiniz?

Yeterli değil. Gösterim ücretleri ödenmeli. Gösterim ücreti ödenmeyip sadece bir filme para ödülü verilmesi katılımcı diğer filmlere haksızlık olur. Filmler büyük emeklerle ve paralarla çekiliyor. Yönetmenin yeni filmi için hem motivasyon hem de para kaynağı olur gösterim ücretleri. Antalya Film Festivali'nde kısa film ve belgesel filmler gösterim seçkisi olarak gösterildi. Telif de ödendi diye biliyorum bu filmlere. Olması gereken bu.

>>Türkiye’de ve Dünya’da sinemanın geleceği açısından kısa filmler nasıl bir konumda duruyor?

Yıl içerisinde birkaç iyi kısa film seyredebiliyoruz. Bu iyi filmlerin yönetmenlerine yeni film yapacak yapım destekleri ve imkanlar sunulduğu taktirde iyi filmler seyretmeye devam edeceğiz. Dünyadan kısa filmleri çok seyredemiyorum ama iyi filmlere denk geliyorum bazen.

>>Kısa filmciler filmlerini ne tür şartlarda gerçekleştiriyor?

Çok iyi şartlar olduğu söylenemez. Kültür Bakanlığı verilen destek miktarlarını artırmalı. Ben bir belgesel ve bir kısa film yaptım ve ikisi de destek almadı hiçbir yerden. Par a biriktirdim ve yapımcılıklarını da kendim üstlendim. Nar Zamanı'nı çekmeden önce kirada oturuyordum. Filmi çekebilmek ailemin yanına taşındım. Bir sürü iş yaptım para biriktirdim ve ailemin de desteğiyle çektim filmi. Maşuk'ta da öyleydi. Yapımcım çekim mekanındaki masraflar dışında diğer masraflara pek karışmadı ve yarı yapımcısı ben oldum benzer şartlarda yaptım filmi. Bir çok kısa filmci benzer koşullarda çalışıyor. Kendi fikrim Kültür Bakanlığı'nın destek miktarlarını arttırması, birkaç filmden sonra film yapmaya devam eden, ulusalda ve uluslararasında birçok festivale katılan yönetmenlere maaş bağlanması. Çoğu yönetmen işsiz. İşi olanlar da çok alakasız işlerde çalışıyor. Ben büfede çalışıyorum yarı zamanlı mesela. Kültür Bakanlığı'nda maaşlı olarak çalışsak kirayı faturaları sağlık sigortamızı nasıl ödeyeceğimizle uğraşmak yerine yeni filmlerimize vakit ayırsak yapılan filmlerin kalitesi yükselir ve uluslararası alanda da Türkiye Sineması daha çok konuşulur.

>>Eser işletme belgesi hakkında neler söylersiniz?

Eser işletme belgesi olması gereken bir şey aslında. Çünkü filminizin gösterime girmesi veya festivalde gösterilmesi için gerekli. Bu şartnamelerde vardı fakat uygulanmıyordu. Kısa filmler ve festivaller ağı çok profesyonel bir eşiğe ulaşmadığı için şimdilik böyle bir belge istemenin de bir anlamı olmadığını düşünüyorum.

>>Yeni bir film projeniz var mı?

Yeni film var, projenin senaryosu bitmek üzere. Destek arıyoruz. İstediğimiz destek miktarına ulaşınca çekeceğiz.

Kaynak: Birgun.net